Det är lite synd om den här trädindividen. Den ser ut att ha låg tillväxt och den får inte växa som den är genetiskt uppbyggd för att göra - dvs med topp och med sidogrenar som sträcker sig uppåt.
Ett gråpäronträd med stam och krona komemr för alltid att vilja ha en topp. Kapas toppen på den kommer den att skicka upp flera toppar. Inte på lika bra ställen som från början, inte lika hållbara alltså, men ändå på näst mest hållbara sätt. Och trädet kommer för alltid att cvilja ha sidogrenar med ganska skarpa grenvinklar som bär mängder av frukt på sidogrenar osm också är ganska upprättstående. Detta är hållbart och ger mängder av frukt utan att grenarna går av eller knäcks.
Skär man av topparna på sidogrenarna och dessutom sträcker dem ned kommer kronformen bli mer utsträckt och grenarna komemr inte att bli alls lika hållbara som om trädet fick växa som det är uppbyggt för. Det kommer att bildas frukt på grenarna, men eftersom de är sträckta rakt ut kommer grenarna inte att hålla för mycket frukt innan de går av. (Man kan jämföra med att bära en fylld matkasse med armen rakt ut. det är onekligen lättare att bära den med armen sträckt nedåt - elelr som päronträd vill med grenarna sträckta uppåt.)
Den till synes låga tillväxten på detta träd innebär att trädets grenar föråldras snabbare än trädet växer, dvs att så småningom mer kommer att dö än växa i trädet. Att trädets tillväxt är för låg beror mest sannolikt på att markerna är för sammanpackade och inte luckrade på många år, och att trädet måste använda sin energi till att återställa toppar och fortsättning på de grenar som tagits av och som inneburit bäst ekonomi för trädet (=mest ljus på bladen).
Gråpäron tål att trilla ned 10-15 meter ned på en gräsplan och ändå vara ätliga. Vill ni hellre ha frukt som plockas på grenar när man står på marken - ta ned trädet och sätt päron på spaljé eller sätt en häck i päron.
Redigerat av Cilla: 25-04-2008, 11:59
--------------------
|