För att komplettera detta ytterligare:
Så här görs matkassen - I Matkassen ingår 1 kilo respektive 1 liter vardera av 15 vardagsvaror (se föregående inlägg), som köps i mitten av oktober i åtta länder i nordvästra Europa. - Varorna köps i samma butiker (så långt det går) varje år. Butikerna ingår i privata kedjor och har samma priser i en större region. Det är Albert Heijn i Holland, Karstadt i Tyskland, Kesko i Finland, Ica i Sverige, Meny i Norge, Irma i Danmark, Tesco i England och Monaprix i Frankrike. - Varorna finns överallt och är med små varianter identiska år från år. Samma märke, samma förpackningsstorlek, samma fetthalt och så vidare. Och det är alltid normalpriserna som gäller. - Det butiken kallar rostbiff får representera nötkött. Färsk kyckling finns överallt numera, men Finland styckar och lägger det mesta i marinad och tar mer betalt för bröstköttet, mindre för benen. Här används ett medelpris. Djupfryst torskfilé eller kabeljo köps utom i Finland där havsabborre/ kungsfisk får ersätta och Tyskland där det sedan tre år bara finns färsk torskfilé. - Priserna räknas om till svenska kronor i en vägd valuta enligt en prognosticerad säljkurs (den du betalar när du växlar). - Inköpssumman räknas ihop för varje land. Och sedan divideras slutsumman med arbetskraftskostnaden, som är den genomsnittliga kostnaden för en industriarbetare per arbetad timme plus arbetsgivarens kostnader för sociala avgifter och andra avgifter. Alltså vad en timme är värd. På så sätt kan länder och år jämföras. - Timkostnaden har till och med 2001 räknats fram av Saf och bygger på uppgifter från OECD. För 2002 har Christer B Andersson på Svenskt Näringsliv gjort en preliminär beräkning. - Observera att det inte handlar om pengarna i plånboken utan vad en timmes arbete är värd. - Moms på maten ingår i priserna och varierar från 0 procent i England till 25 i Danmark.
Micke
--------------------
Får man bara ändan ur vagnen, behöver man inte ta sig i kragen.
|