Jag ger alltid 10% av notan i dricks till servitrisen om servisen är som kan vänta sig, mer (ca 20%) om servisen är utöver det normala och mindre om personalen betett sig illa (ej om det skett misstag så som att maten blivit försenad el dyl). Jag lämnar även 10% till taxichauffören. Självklart.
Att tilläggas är att jag arbetat som servitris och vet att om man återkommer till en restaurang där man lämnat bra dricks lägger servitrisen ner mer arbete på dig som gäst och säger även till kocken att "lägga ner lite extra jobb". Återkommer du som snål dricksare får du lägre prioritering och servitrisen kan även säga till kocken att "inte behöva bry sig så mycket - man får ingen dricks ändå". Jag säger inte att man missköter sitt jobb bara för att det kommer en "snål dricksare", men lägger bara inte ner det där lilla extra. Servitriser har en usel timlön, usla anställningsvillkor och uselt OB-tillägg, det är oftast unga människor som arbetar inom branschen och de har inte kunskap eller självförtroende nog att slåss för sin sak. Jag har arbetat på restauranger som aldrig haft en enda fast anställd servitris de senaste 10 åren.
Det märkligaste är att man får mer dricks när man arbetar som bartender, fast man i regel inte behöver varken trevlig eller serviceminded för att få dricks. Folk kan lägga lika mycket i dricks när de köper en öl (5:-) som de gjorde när de åt mat på en restaurang vars personal slavade i 4 timmar för att gästerna skulle få en trevlig kväll. Det är som ett slag i ansiktet tycker jag.
Mitt tips är att dricksa!
|