Jag har gjort en slags rabarberkomplott ibland. Det började när jag hade ett landsställe med 7 stora plantor och det inte fick plats i frysen. Äts på filen/yoghurten på morgonen eller som efterrätt till vaniljglass eller "fool" varva kompotten med turkisk yoghurt och servera med t.ex. mandelskorpor.
Ta en knippe stjälkar och skär ner i cm-stora bitar. Häll pyttelite (någon matsked) vatten i en kastrull. Lägg i rabarbern och "smält" den under lock på rätt låg värme, alltså koka upp det men sänk sedan omedelbart. Rör emellanåt. När man inte längre kan se bitarna är det klart. Det tar från 5 minuter tidigt på våren till uppåt 20 minuter med grova stjälkar.
Söta med honung (eller annat, jag har haft i sötningsmedel, farinsocker eller vanligt socker) och tillsätt mald kardemumma och/eller mald kanel. Låt svalna, frys in i små burkar, inte mycket hållbart i kylen, 3-4 dagar typ.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|