Körsbärskaka i en fransk version gör man så här:
Deg:250g vetemjöl ½krm salt , 75g socker, 15 g smulad jäst, 2ägg, 100g mjukt smör, ev kallt vatten om det behövs.
Fyllning: 25g majsena, ½ liter varm mjölk, 4 ägg, 150g socker, 750g urkärnade körsbär.
Arbetssätt, (som du säkert kan förenkla) :
Blanda mjöl,salt och socker och arbeta in jästsmulorna grundligt. Sätt till äggen och smöret. Blanda till en lös deg. Knåda den lätt och låt den jäsa i 2 timmar.
Till fyllningen blandas majsenamjöl med litet av mjölken. Vispa i äggen och sockret. Rör undan för undan ner den varma mjölken och sätt alltihop på svag värme på en platta medan du vispar hela tiden tills äggkrämen tjocknar. Detta bränns jättelätt, så det är kanske en bra idé att värma upp alltihop i vattenbad medan man vispar tills det blir en tjock kräm.
Klä en lämplig form med pajdegen, lägg i körsbären och häll över den avsvalnade äggkrämen. Grädda i medelvärme 200 grader max i 20-30 minuter. Kakan ska få lagom guldbrun färg och äggkrämen ha stelnat.
Den här kakan gjorde jag ibland när jag hade gott om egna surkörsbär. Kanske den smakar litet väl mycket ägg, men det går säkert att experimentera med annan fyllningscreme. Jag kan tänka mig creme fraiche och vaniljsocker blandat med ägg ( fast detta har jag inte provat ).
Hoppas att du får många recept. Jag är själv en körsbärsälskare.
Hälsningar Rutblomma
|