Har det varit torrt där fröna stått så finns det nog fortfarande liv i dem.
Såhär ser det ut när man öppnar iriskapseln

Såhär kan fröna se ut (de kan se lite olika ut beroende på art):

(bilderna tagna från The Seed Site
http://theseedsite.co.uk/ )
Det borde gå bra att ta bort det där skalet runt fröet.
Kallstratifiering innebär att du först sår fröna som vanligt och låter dem stå i rumstemperatur i några dagar till någon vecka så att fröna börjar suga vätska. Sedan ställs sådden kallt optimal temp vid kallstratifiering är +0-5C (kylskåpet brukar fungera bra). Vissa frön har groningshämmande ämnen i sig som hindrar att de gror vid fel tidpunkt. En del fröplantor skulle inte överleva vintern ifall de grodde på hösten så då har de utvecklat ett skydd så att fröna gror efter köldperioden. Många perenner som är härdiga i sverige fungerar på detta sättet, det är därför man ofta kan läsa i såbeskrivningar att man ska så fröna i kallbänk utomhus på hösten.