Problemet med sågspån i en kompost är att det är så finfördelat att det gärna klumpar ihop sig och blir tätt. Det som jag just nu tycker är det svåra med maskkomposten är just att hindra att den blir för tät.
Sågspånet hade jag dock inte slängt, i alla fall inte allt utan sparat lite till en särskild situation.
I min maskkompost slänger jag en del kokta grönsaker och sånt och ibland till och med bröd. Några potatisar som hade legat och blitt otjänliga krossade jag tillsammans med jord häromdagen och nästa gång jag skulle mata samma område i komposten stank det.
Nästa gång som jag kommer att slänga kokta potatisar så ska jag blanda i lite flis redan i potatisjordblandningen för att slippa en eventuell stankutveckling. I det läget hade även sågspån funkat!!! Vem vet kanske hade jag till och serverat sågspåsnpanerade brödskivor/bitar till maskarna om jag det hade kunnat.
Jag blandar i en hel del flis i min maskkompost för att få en bra kol-kvävebalans och slippa dålig lukt. På de sex veckorna aktiv kompostering och sex veckor efterkompostering så försvinner fliset, kanske för att det är gammalt och torrt redan innan jag lägger i det kanske för att jag lägger i så pass mycket skal och annat kväverikt i min kompost. Kvävet ges tillbaka när fliset bryts ner. Jag har även en del korta kvistar och grenar i för luftningens skull, de får jag ta bort från den färdiga komposten om jag inte vill ha de där men då läggs de bara i nästa.