Äppelöl!
4kg äpplen 10 liter vatten ca 2 hg socker 50 g jäst Tvätta äpplena, skär i bitar. Koka upp vattnet och häll över äpplena. Låt stå på sval plats i tre dygn. Sila saften, koka upp med sockret i 5 minuter och skumma väl. Blanda den ljumma saften med jästen och låt jäsa i tre dygn. Tappa på flaskor och lägg i 4-5 russin i varje flaska så mousserar drycken lite. Klart efter en vecka
10 liter äppelvin 6 kg äpplen, 8 liter vatten, 3 kg socker, 1 g vinsvavla, 3 g jästnärsalt, vinjäst, se mängd enligt förpackning. Tärna äpplen, med skal och kärnhus i en damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten vinsvavla och jäst. Rör om och låt stå i 3-5dagar. Sila och blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Häll på flaskor efter c.a 4-8 veckor.
15 liter äppelvin Äpplen 10,0 kg, Äppel konc2 dl, Socker 6,0 kg, Vatten 12-15 liter, Vinsyra35gram, Jästnärsalt 6 gram, vinjäst, se mängd enligt förpackning. Tvätta och skär äpplena i klyftor eller bitar och lägg dem i en damejeanne/ (Stor jäshink) Häll kokt vatten över dem ca. 9-10 l och låt det stå tills det blivit jummet, ca 35 grader. blanda 3kg socker, vinsyra och jästnärsalt, jäst, i lite jummet vatten, och rör om. Låt stå i 4-6 dagar sila och häll på en damejane. Tappa om och gör en sockerlag på reterande 3kg socker o vatten. Efter 6-8 veckor testar man vinet och smakar av. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Sila och häll på flaskor.
--------------------
Frihet är att ha modet att följa sina känslor.
|