Tack Sylvia! Attans att den skulle vara så dyr. Kanske om man får tag i någon som stammar upp dem på hösten att man kan få en ympkvist...
Ing-marie - det här var svårt. Inte för att bilderna är dåliga utan för att barkfall kan ha så många orsaker och att man gärna vill vara på plats och se trädets miljö. Här kommer några säkra gissningar och några rena gissningar. Tar mig friheten att lägga några bilder här så det blir enklare att se. Andra med trädkunskaper - bidra ni med!
1. Hästkastanj.

Gammal skada, troligtvis från mekanisk skada. Har du rådjur i trakten är det troligt att en ungbock kan ha stångats med kastanjen när den var mindre. Kambiet ser ut att ha bullat ut och sitta tätt mot veden. Känn med fingrarna runt sårkanten. Sitter det tätt har trädet goda chanser att gå vidare och innesluta skadan.
2. Hästkastanj
Några sprickor kom i vintras/vårvintras, några är äldre. Ser ut som hyfsat normala sprickor, kanske uppstått pga sammanpackad eller lerig mark eller ett par hårda vintrar/vårvintrar med stora temperaturskillnader natt o dag.
3. Hästkastanj

Gammal skada som trädet snart inneslutit. Snarlika på den nivån brukar uppstå av gräsklippare. Ännu värre blir det av trimmers, de brukar flisa upp mer runt om och djupare. Denna skada har trädet snart klarat av.
4. Äpple

Fruktträdkräfta utan tvekan. fler sådana sår finns säkert i trädet. Kräfta uppstår i träd som står i sank, lerig eller sammanpackad mark, som beskärs hårt och för mycket eller med illa lagda snitt, och den är sortbenägen (nästan omöjligt inte få den i vissa äppelsorter).
5. Äpple

Svårast att tolka. Kan vara relativt ny mekanisk skada från hjortdjur eller mekanisk skada. Ser inte att kambiet (tillväxtskiktet under barken) är levande, och barken ser ut att flaga vidare utanför den ev mekaniska skadan. Barken är för gammal för att locka harar och kaniner. Har en maskin använts här? är det samma träd som har kräftsåden på den yngre veden?
Det här är en allvarlig skada och något måste göras för att stärka trädet, se nedan.
Bild 6 + 7
Lite svårt att se om övervallning sker, om det kan vara kräftsår eller mekanisk skada. Ser ut som någon gått med kniv/yxa på ett ställe? Inte lika allvarligt än som ovanstående trädskada, än. Antar att det gröna bandet är en limring mot frostfjäril - har du sådana i trädet?
För att stärka trädet 4 + 5 + 6/7 (eller om några är samma): Luckra upp mer av gräsmattan i dropplinjen, dvs i marken där krongrenarna slutar. gröngödsla och vattna vid torr väderlek. Upphör med starka växtgifter kring träden om du använder sådana.
Både kräfta och barkfall kan gynnas av kvävegödsling. Om du blåkornar, toppdressar eller hönsgödslar gräsmattan i trädgården - upphör med det.
De längsgående sprickorna på träd 6+7 kan vara virus, som alla äppelträd har som inte är E-märkta. Sprickorna uppstår på vårvintern när temperaturskillnanderna natt o dag är stora. Sådana sprickor klarar trädet oftast av även om de är försvårande. Men flaget är knappast virus, inte något jag känner till iallafall.