Brunröta, tror jag mer på. Det är en eländig sjukdom som är jättesvår att bli av med. Kallas också bladmögel och går även på potatis. De första tecknen på sjukdomen är att bladen vissnar. Ta bort alla vissna blad och frukter med bruna fläckar så fort de visar sig, då kan man hindra sjukdomens framfart lite.
Det kanske finns motståndskraftiga sorter av tomat som man kan välja, det gör det i alla fall med potatis. Vädret inverkar också på hur svårt angreppet blir, är det regnigt och fuktigt blir det mer brunröta.
Jag har provat att plocka av frukterna när de är gröna och ser friska ut och låta dem mogna inne. Det har fungerat hyfsat bra. Det skulle kunna vara så att man på det sättet hindrar smittan att nå ut från plantan till frukten. Men jag vet inte, det kan säkert någon annan svara på.
I år har jag inte odlat några tomater. Får se odlingsuppehållet gör att det blir bättre skörd nästa år. Jag tänker i alla fall inte ge upp.
|