CITAT (EKLO @ 10-11-2008, 23:06)

Jag tyckte nästan alltihop verkade lockande (inte maneter och testiklar och komage kanske) men mest av allt blev jag akut nyfiken på den isländska mejeriprodukten skyr - måste prövas! Har ni ätit norsk rømme förresten, det är nog ungefär detsamma. Gräddfil och crème frâiche i all ära (också gott) men rømme är sju strån vassare (och inte bara i form av rømmegröt, som kanske blir lite väl mkt av det goda) - och tänkt då om skyr på island höjer det hela ännu ett hack. Synd att det är så långt dit.
Fast skyr är ju till skillnad mot t ex riktig seterrømme (35%fett) i princip fettfri. När man gör skyr så fermenterar man skummjölk (med
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidus och
Streptoccus thermophilus), och filtrerar sedan bort vassle + vatten (då försvinner också mycket av mjölksockret) och smaksätter sedan med frukt etc. Men precis som med rømme så gör man (tydligen) gröt med skyr (havregryn?), den rätten heter tydligen hræringur.
http://skyr.is/