CITAT (Leia @ 13-11-2008, 15:47)

Jag är butiksansvarig i en Ica butik och håller precis i dagarna på att få vår butik lite mer eco profilerad. Det skiljer väldigt mycket på olika ekologiska varor om de kostar mer eller inte än de icke ekologiska. Ett exempel från i dag: riven kokos, icke ekologisk tar vi 7.90:- ut till kund. Medans den ekologiska får jag betala 11.23:- i inpris ...
Iallafall på ica är de flesta eco produkterna dyrare i inköp och därför blir de självklart dyrare ut till kund, med vissa undantag exempel pressad lime som var 50 öre billigare i inpris, ica kaffeböner eco var billigare än löfbegs icke ekologiska bönor.
Nu har jag tagit beslutet att ha en sämre marginal på eco produkter (det vet min chef inte om hehe) eftersom jag så gärna vill att de ska gå bra.
Men även med en sämre marginal blir flertalet eco varor dyrare ut till kund...
Så att alla butiker tar en högre marginal på eco varor stämmer inte.
Med sämre marginal på eco menar du att ni har ett lägre påslag i %? eller?
Det är väl det som är problemet, att alla mellanled lägger på sin marginal i %, inte faktiskt belopp.
Jämför rödbetan som bonden fick 80 öre för den "konventionella" och 100 öre för den ekologiska.
sen är det för resonemangets skull 3 mellanhänder (inköpare, grossist och butik) som alla lägger på 50% på sitt inköpspris för att finansiera sina kostnader.
Den ekologiska rödbetan kommer då att kosta 337 öre medan den konventionella 270 öre. Butiken tjänar 90 öre på den konventionella men 113 på den ekologiska.
Detta med samma marginalpåslag. Då är min fråga: Att bonden lägger ner mer arbete för mindre mängd rödbetor motiverar det högre priset han får, men transporten?, grossist? butik?
Vad är butikens extra arbetsinsats för den ekologiska rödbetan som motiverar 23 extra "marginalören"