Botaniskt är paranöten ingen nöt utan en kapselfrukt, och när frukten har mognat på trädet väger den flera kilo och faller från sin gren, färdig att skördas. Varje kapsel innehåller ungefär 25 nötter och skördas flitigt av invånarna i regnskogens byar, och transporteras med båt till torkanläggningar. Innanför det skrovliga skalet är den svåråtkomliga nöten mild och smörig i smaken, och den fetaste av julens nötter och har även högt innehåll av vitaminer och mineraler.
På senare år har tyvärr paranöten blivit mindre viktig på julmenyn, då kontroller har påvisat höga halter av mögelgiftet aflatoxin i nötterna, en mögelbildning som uppkommer då nöten får ligga för länge före torkningen. Så numera kontrolleras alla nötpartier från Brasilien till EU, och informationskampanjer pågår om hur paranötterna bör hanteras, från skörd till leveranser.
Tidigare sa man alltid att man ska vara försiktig med nötter, men numera talar kostvetare och läkare om nötens hälsosamma egenskaper, som att regelbunden nötkonsumtion kan skydda mot hjärt-och kärlsjukdomar, och flera studier visar att nötter kan sänka kolesterolhalten i blodet. Så.
Saken är den att paranötterna är inte bara en viktig inkomstkälla för regnskogens invånare, de är också viktiga för att skydda regnskogen mot avverkning, och det vildväxande paranötsträden kan bara ge frukt om det är omgivet av orörd skog, där de pollinerande bina trivs.
Så gott folk, ät paranötter och rädda regnskogarna i Brasilien. Och din hälsa.
|