Ur informationen(inte de överlyckliga kommentarerna från vanligt folk) Bakgrund Eftersom man vid kolhydratsnål diet inte höjer blodsockret, slipper man det insulinpåslag som blir vid högt blodsocker. Insulinet sänker nämligen blodsockret snabbt och då känner man sig fort hungrig igen efter måltiden.
Insulinet har också effekten att lagra fett och blockera fettförbränning samtidigt som det omvandlar överskottskolhydrater till fett. Kroppen klarar av att tillverka det blodsocker den behöver av protein och fett i födan. Man får då ett stabilt lagom blodsocker i stället för de blodsockersvängningar som blir av kolhydrater. Fettförbränning ger energi till musklerna, och även hjärnan kan använda fettförbränningsprodukter, ketoner, som energi. Om man äter lagom mängd av fett och protein och grönsaker, blir det få kalorier, och man går då ner i vikt utan att känna någon drivande hunger.
Forskning visar dessutom att det inte är farligt att öka andelen fett och protein i kosten.
Kolhydratsnål kost är perfekt för typ-2-diabetiker, eftersom blodsockret inte höjs nämnvärt efter en kolhydratsnål måltid. Om man har diabetesmedicin måste man göra en gradvis kostomläggning med kontroll på blodsockret, så att man kan minska på medicinen utan att få för lågt blodsocker.
Det rekommenderas att man gör detta i samråd med sin diabetessköterska.
Ingen diabetiker med alla muttrar på plats, ger sig väl på att exprimentera med kost eller mediciner utan att ha talat med sin diabetessköterska?
--------------------
Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.
Jevgenij Jevtusjenko
|