CITAT (Farbror Blå @ 07-12-2008, 23:16)

Hade sånt flytande margarin att steka i förut, men..
började oroa mej för va 17 dom stoppade i det för att det skulle vara mjukt jämt.. kändes lite läskigt och onaturligt, så jag slutade a´nvända det. Nu finns en klutt bakmargarin i kylen och olja bredvid spisen.
Det är det hårda du bör vara mest osäker inför, eftersom växtoljor (som margarin i huvudsakligen består av) är flytande från början. Man härdar fettet för att få den fasta formen. Det är i den processen du får de riktigt farliga fetterna: transfetter.
Tyvärr verkar även de flytande margarinsorterna innehålla vissa delar 'härdat vegetabiliskt fett' (detta är transfetterna) men jag har inte kollat upp mängdförhållandet i jämförelse med hårt margarin. Det BÖR rimligen vara mindre.
Smör består mestadels av mättat fett, vilket inte heller anses så bra, men med dagens rön betydligt bättre än transfetter i alla fall.
Olja innehåller enbart fleromättade eller enkelomättade fetter, vilka ses som hälsosamma.