CITAT (flaxss @ 14-12-2008, 00:13)

det är fantastiskt att du har odlat timjan och Rosmarin inne åretrunt. ja första ''året'' går jätte bra. du för däremot stora problem när vintern kommer och nästa år. alltså det funkar INTE att odla rosmarin och timjan inne åretrunt som fleråriga växter.
Jag har odlat dem året runt ja, men inte flera år i rad. Jag brukar ju klippa ner dem när de är stora nog och ta sticklingar. Jag ser inte hur årstider skulle påverka, de står ju i samma miljö året om, oberoende av årstid. Att det skulle gå att odla året runt som fleråriga växter måste jag ha missat. Jag tyckte bara trådstartaren frågade om man kunde odla kryddväxter inomhus med bra resultat, vilket man såklart kan.
CITAT
Smaken på såkallade medelhavs kryddor blir bättre desto soligare och torrare och varmare dom står! ta och smaka och lukta på en kvist timjan som växer i Italien och smak på en som är odlad i närings flöde och Hydro inne du kommer få en STOR skillnad och en smak explosion från den från Italien. därför odlar du dom inne så får dom inte den solen och friska luften som dom får ute plus en viktig sak ute VÄXLANDE TEMP vilket förbättrar smaken på plantorna som man inte får inne. och plantan hälsa blir dubbelt så bättre ute och också det ger bättre smak.
Det har jag ingen aning om. Det enda jag kan jämföra mina kryddväxters smak med är de man köper i affären, färska och torkade. Smaken skall ju som sagt vara mycket starkare och tydligare i hydro. Men det är mycket möjligt att de kryddorna du talar om håller högre kvalitet. Att jag odlar dem inne betyder ju ju inte att de inte får tillräckligt med ljus och luft, eller menar du att solen skulle påverka smakerna så pass mycket? För om det här var sant och påverkade så mycket så borde jag ju ha märkt någon smaksskillnad på hydroodlat och balkonglådeodlat?

Sedan det där med att hälsan skulle vara mycket bättre ute, det kan jag då direkt säga att det inte stämmer. Ett mer välutvecklat och hälsosammare rotsystem tillsammans med en snabbare tillväxt ovan ytan tyder väl såvitt jag vet på att plantans hälsa är bättre än en planta med ett mindre rotsystem och mindre tillväxt. Det känns som att du har en del fördomar mot hydroodling och tror att utomhusodlat skulle innebära massa fördelar som man missar i hydro

CITAT
jag TYCKER inte att växter som odlas i hydro är bättre i smak och kvalité. jag känner knappt smak på timjan som odlas i näringslösning! tycker den är vattnig och smaklös och ingen kraft , som när jag ska ta timjan till maten på vintern så får jag köpa butiks plantor och jag får nästan klippta ner hela men på sommaren när jag hart färskt ute räcker det med 1 eller 3kvistar.
Där har jag som sagt inte mycket att jämföra med. Jag har odlat i hydro inomhus och på balkongen utomhus. Båda har smakat gott. Kanske har jag inte lika väl fungerande smaklökar som du

CITAT (flaxss @ 17-12-2008, 23:56)

jag förstår inte hur det skulle kunna funka. plantan måste ha rätta förhållanden VARJE år.
Varför får du det att låta som att det är bättre förhållanden utomhus än inomhus? Det är ju bra mycket lättare att optimera miljön för plantan inomhus än det är utomhus. Utomhus har man ju knappt någon kontroll över tillväxtfaktorerna förutom det medium man planterar i och den näring man tillsätter.
Redigerat av Nauti: 18-12-2008, 05:23