En sak som inte kommit fram i diskussionen är hur man definierar "optimal". Optimala förhållanden sett till att nå så hög tillväxt som möjligt är givetvis att förse växten med kontinuerlig tillgång på ljus, vatten och näring. Men, hög näringsgiva (spec mkt kväve) ger stor tillväxt av biomassa men smak är något mer komplicerat att få fram. Många smakämnen i växter är sekundära ämnen som växterna bildar för olika ändamål som att motverka skadedjur, sjukdomar etc. Vissa studier visar att ekologiskt odlade växter får högre vitaminhalter då de triggas att bilda mer antioxidanter, vitaminer och andra substanser då de "får utstå" mer påfrestningar och måste stärka sig. Besprutade växter behöver inget "försvar" eftersom man gör deras eget kemiska försvar överflödigt då man besprutar. Sen är det en fråga om koncentration med. Smakämnena koncentreras mer i växter som växer naturligt ute men vattenhalten blir högre i de som aldrig får känna på torka och drivs upp i växthus och hydroodling.
Vild backtimjan är för övrigt riktigt god tycker jag när man hittar den ute på någon hed.
--------------------
|