Fast det är bara det där med julmaten på julafton som vi ”gjort våld på”

.
1:a advent tas stakar och stjärnor fram + att jag gör en lite grupp med enbart vita hyacinter och inga direkta juldekorationer.
Veckan före julafton så bakas det, lagas mat och städas….Ex. ett speciellt matbröd med mycket sirap ska bakas och sillen läggas in. Pepparkakshuset ska dekoreras, knäck ska kokas och en hel massa julgrupper komponeras.
Dagen före julafton städas det sista, granen kläs och ”pyntet” ställs fram på nystärkta juldukar. Julglöggen blandas och skinkan griljeras.
På julaftons förmiddag får det inte finnas några julförberedelser ogjorda…..möjligen kan man få slå in något litet sistaminutenpaket men annars så ska familjen enbart njuta av friden, den goda maten och att allt är så pyntat och fint.
Ett mindre julbord med dopp i gryta, sill, kalvsylta, leverpastej osv. äts till frunch under alla juldagarna.
Janssons frestelse äts som middag på juldagen.
/Anki