På vår ekologiska gård(fortfarande inga" ") odlar vi mest blandgrödor. Då är det alltid nån sort som ger god skörd om en sort får sjukdomar. Våra spannmålsskördar är på flera fälten över 4000 kg/ha, vilket varierar lite från år till år, men är så gott som alltid lika stora som konventionella skördar här i trakten. Gulrost har vi inte haft i vete och vi odlar aldrig mer än 2 hektar ren vete eftersom veteodling är lite på gränsen med klimatet här. Vi bor i finlandssvenska österbotten, motsvarar zon 5-6 i Sverige. Vi odlar som sagt mest blandsäd, havre, korn, vete och ärter, och vallar, består av rödklöver, alsikeklöver, rörsvingel, änsvingel, timotej, vitklöver och ändsgröe. Dessutom använder vi en ettårig vallblandning som jag vill rekomendera som gröngödsling åt alla som är intresserade. Denna utsädesmängd är för en hektar(10 000 kvadratmeter) så räkna om till det som passar er trädgård. 25 kg vicker, 25 foderärt(Arvika klart bäst), 50 kg havre, 10 kg persisk klöver och 10 italienskt rajgräs. Vi skördar två skördar grönfoder åt djuren per sommar och ändå så kan man räkna med en kvävegödsling på ca 100 kg per hektar till följande år. Våra vallskördar är säkrare(och minst lika stora) eftersom klövern har en längre skördetid. Vanliga gräsvallar är som bäst under 3-7 dagars tid. Klövervallar går bra att skördas under 7-14 dagar utan minskat D-värde i ensilaget. Vår gård har nu klarat sej i 30 år(mina föräldrar odlade den före mej) utan konstgödsel och jag kan inte förstå varför vi skulle köpa in konstgödsel då vi klarar oss utmärkt utan. Men som sagt, svingårdar och fjäderfä, för att inte tala om växtodlingsgårdar, har en helt annan situation eftersom de inte har användning av skörden från klövervallar.
Vi har även äppelodling, om några år är vi uppe i 1,5 ha, och jordgubbsodling. Dessutom har vi ett växthus som vi ska odla grönsaker och frukt i. Allt detta kommer att vara ekologiskt odlat och jag använder inga" " eftersom vi är med i kontrollen och har rätt att sälja våra produkter som ekologiskt producerade. Jag kan återkomma med fakta om trädgårdsodlingen om några år då vi har fått mer erfarenhet.
Det är ganska intressant hur många konventionella odlar bara konstaterar att det går inte att odla jordgubbar och äpplen ekologiskt trots att de se beviset framför sina ögon. Vissa tror bara inte på ekologisk odling och det kommer vi aldrig att kunna ändra på.
|