Hej
Det pratas en del om bio-kol. Så här gör jag för att framställa sådant. Funkar även utmärkt som grill-kol
Oljefat med uppskuret lock. 4 lufthål vid foten c:a 5 cm stora.
Fylls med torr löv-ved, max 3 cm tjocka skivor eller pinnar. Placera dom grövsta i mitten
07220002_K100.jpg ( 100.91k )
Antal nedladdningar: 172Placera lite tändved på toppen. Tänd på.
07220006_K100.jpg ( 99.13k )
Antal nedladdningar: 230Lägg på en plåt med "rökhål"
07220003_K100.jpg ( 100.2k )
Antal nedladdningar: 192När det hela har kommit igång ryker det häftigt så välj en dag när du inte har grannar eller andra som ogillar rök i lä.
07220022_K100.jpg ( 100.13k )
Antal nedladdningar: 198För att hålla koll på hastigheten stryper jag lufttillförseln med sand vid lufthålen och en plåt över rökhålet.
Känner med handen en bit från plåten för att kolla att det brinner jämt, om inte reglerar jag balansen med att justera sanden vid lufthålen.
Brukar ta en 5-6 timmar för att få det genomkolat.
Peta av locket och släck med vatten när klart.
Tyvärr glömde jag att ta en bild på resultatet, men det brukar bli en halv tunna kol per gång.