Jag har en vinstock Zilga i mitt växthus ena gavel. Jag har låtit den få fram många druvklasar och har fått väldigt fin skörd. Jag brukar koka saft och sälja på skördemarknaden i Gysinge som i år blir den 30 september. Nu är problemet att vindruvorna är mogna och jag borde koka saften genast. Men vis av flera års erfarenhet så vet jag att det bildas en bottensats i saftflaskorna om saften står för länge. Det gör det aldrig i körsbärs- eller vinbärssaft, gissar att druvor är en helt annan sort.
Nu är min fråga, kan man frysa ner vindruvor utan någon sorts förvällning för att ta upp om två veckor och koka saften? Finns det något sätt att slippa bottensatsen, hur gör ni andra som kokar saft av druvor? Har även testat att göra marmelad men druvor måste vara det mest pektinfattiga bäret som finns, det gick inte att få till gelékonsistens utan pektinpreparat, vilket jag inte gillar att ha i.
Någon som har något förslag vad jag ska göra med mina druvor mer än att äta och koka saft?
|