Här kommer receptet på det sötare dessertvinet jag lovade skriva.
Ett stort durkslag ca 1½ L Citronmeliss och Salvia mest Citronmeliss
5 L Kokande vatten 10 dl Okokt ris 2 st Apelsiner i klyftor med skalet på 1 kg Farinsocker 2 kg Socker 50 gr Jäst
Skölj örterna. Lägg dem i en stor hink. Häll kokande vatten över. Låt stå och dra 1 dygn. Sila bort örterna tillsätt ris, apelsinklyftor, socker o farin. Smula ner jästen. Rör runt tills jästen löst sig. Låt jäsa under handduk i 14 dagar. Sila ner i en damajeanne eller hink och låt stå 2 - 3 veckor. Slanga upp på flaskor så bottensatsen ej följer med.
Vinet är klart att drickas men blir godare om det får lagras några månader. Vill man ha något strävare vin byt ut apelsiner mot citroner. Hälsningar Eva St
--------------------
Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av idag. Mitt album
|