Hej
Vill dela med mej av två mumsiga recept.
Av egen skörd av morötter och lök har jag gjort några Lök-pajer och fryst in. Palsternacka fick jag köpa. Jätte God

LÖKPAJ
Pajdeg: 4 dl vetemjöl
200 gram margarin
¼ - ½ tsk ättiksprit
5 msk vatten
Lägg mjölet i en skål.
Smula sönder fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Fettet bör inte vara för mjukt.
Blanda ättika och vatten och tillsätt det.
Arbeta raskt ihop till en deg.
Låt degen vila på kallt ställe minst 1 timme eller över en natt.
Smörj med fett en pajform, kläd inuti med degen, förgräddas i 200 grader i 10 minuter.
Fyllning: 2 medelstora lökar
2-3 morötter
1 stor palsternacka
1½ dl creme fraiche eller gräddfil
2 ägg
Riven gratängost
Vispa äggen.
Rör försiktigt ned creme fraiche + riven gratängost.
Riv och rör ned grönsakerna.
Häll blandningen i pajskalet och strö gärna extra riven gratängost över.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.
***********
Av äpplen gjorde jag några pajer att frysa in, underbart gott recept, lite "knäckigt" om man tycker om det.
PAJ (FRUKT ELLER BÄR)
Ex på frukt eller bär:
Äpplen blandas med lite kanel och socker.
Blåbär blandas med lite potatismjöl och socker.
Rabarber blandas med lite potatismjöl och socker.
2 dl socker
2 ¼ dl mjöl
1 tsk bakpulver
Blandas
Vispa ett ägg och rör ned i mjölblandningen.
Lägg frukt eller bär i en ugnsform.
Häll över mjölblandningen.
Smält 100 g smör/margarin och ringla över pajen.
Gräddas i ugn på 200 grader i ca 30 minuter.
/Ylva