Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit 2-3 tsk vitpepparkorn ½ dl salt kn ½ dl socker 2 dillknippor
Gravlaxsås: 2-3 msk svensk senap 1 msk socker ½-1 msk vinäger 2 krm salt ½ krm vitpeppar 1 ½ dl olja 2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner Man kan också grava först och sen frysa. Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen. Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker. Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat tillsammans med lite av dillen. Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där. Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå. Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden. Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt. Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen: Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
Limegravad: Till 1 kg lax 4 msk råsocker 3 msk salt 1 tsk kross vitpeppar 2 lime rivet skal o saft.
Dela och förbered laxen som ovan. Blanda alla ingredienser utom limesaften som du i stället pressar över laxbitarna, fördela den andra blandningen på den ena laxbiten och lägg på den andra. Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden. Torka av och skiva.
Martinigravad lax med rosépeppar Till 1 kg lax 4 msk strösocker 3 msk salt 1 tsk kross rosépeppar 3 msk torr vermoth
Dela och förbered laxen som ovan. Lägg den ena biten med skinnsidan ner i en form med kanter. Blanda socker, salt och peppar. Ringla martinin över båda laxbitarna och fördela sockerblandningen på, lägg hop bitarna köttsida mot köttsida. Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden. Torka av och skiva.
Servera gärna gravad lax med Sparrisragu.
--------------------
|