Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gravad lax, på 3 sätt
          netaave
          Inlägg 16-03-2008, 19:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Gravad lax

          Ca 1 kg lax av mellanbit
          2-3 tsk vitpepparkorn
          ½ dl salt
          kn ½ dl socker
          2 dillknippor

          Gravlaxsås:
          2-3 msk svensk senap
          1 msk socker
          ½-1 msk vinäger
          2 krm salt
          ½ krm vitpeppar
          1 ½ dl olja
          2-3 mskfinklippt dill

          Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
          Man kan också grava först och sen frysa.
          Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

          Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
          Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
          Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat tillsammans med lite av dillen.
          Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
          Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
          Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
          Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
          Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

          Såsen:
          Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.






          Limegravad:
          Till 1 kg lax
          4 msk råsocker
          3 msk salt
          1 tsk kross vitpeppar
          2 lime rivet skal o saft.

          Dela och förbered laxen som ovan.
          Blanda alla ingredienser utom limesaften som du i stället pressar över laxbitarna, fördela den andra blandningen på den ena laxbiten och lägg på den andra.
          Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
          Torka av och skiva.

          Martinigravad lax med rosépeppar
          Till 1 kg lax
          4 msk strösocker
          3 msk salt
          1 tsk kross rosépeppar
          3 msk torr vermoth

          Dela och förbered laxen som ovan.
          Lägg den ena biten med skinnsidan ner i en form med kanter.
          Blanda socker, salt och peppar.
          Ringla martinin över båda laxbitarna och fördela sockerblandningen på, lägg hop bitarna köttsida mot köttsida.
          Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
          Torka av och skiva.

          Servera gärna gravad lax med Sparrisragu.







          --------------------


           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          netaave   Gravad lax   16-03-2008, 19:20


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 20:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon