Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Nästan fettfri kost, Söker efter info
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 06:56
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Har försökt hitta information om vad som händer om man äter en kost med väldigt lite fett men så fort jag söker på lågfett eller fettsnål så får jag massor av träffar om LCHF.

          På Stenåldern borde tillgången på fett varit ytterst begränsad den här tiden på året. Djuren är magra, nötter och frön fanns inte på våren.

          Samtidigt bombarderas man av info om hur viktigt det är att äta fiskfett och växtfett och t o m Livsmedelsverket rekommenderar 30 % fett av energiintaget.

          Jag mår dock bättre av att hoppa över fettet och jag skulle vilja ha lite mer info om vad som händer om man äter väldigt fettsnålt. Någon studie och kanske någon person som provat.

          Jag är rätt bra på att söka på nätet men det här har jag gått bet på.
           
          Citera
          12 sidor V   1 2 3 > »   
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          hattstugan
          Inlägg 13-04-2011, 07:29
          Länk hit: #2


          Moderator
          Antal inlägg: 21 592
          Medlem sedan:
          19-12-2009
          Medlem nr: 27 097



          Kolla Vikt Väktarna!

          Lite fett måste kroppen ha för att överhuvudtaget fungera då många vitaminer är fettlösliga och fett för att tarmarna ska orka jobba!

          Men nästan fettfritt är inte så svårt att ordna själv med lite tankemöda!
          Kolla även kostråd vid Gallbesvär då fett orsakar problem vid de besvären!

           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 07:49
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (hattstugan @ 13-04-2011, 08:29) *
          Kolla Vikt Väktarna!

          Lite fett måste kroppen ha för att överhuvudtaget fungera då många vitaminer är fettlösliga och fett för att tarmarna ska orka jobba!

          Men nästan fettfritt är inte så svårt att ordna själv med lite tankemöda!
          Kolla även kostråd vid Gallbesvär då fett orsakar problem vid de besvären!


          Jag har ätit nästan fettfritt i 3 veckor nu men jag har inte märkt något negativt. Inte så svårt att tänka ut själv som du skriver. Speciellt inte när jag lagar allt från grunden. Äter ingen stekt mat heller.

          Det jag inte hittat är hur lite fett man klarar sig på och vilka effekter extremt fettsnål mat har på kroppen.
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 13-04-2011, 07:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Om man knappt äter något fett, så måste man rimligen äta mer av annat. Vad ska man äta mer av då?


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 13-04-2011, 07:58
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Om riskerna med för lite fett i maten:

          http://www.sparkpeople.com/resource/nutrit...icles.asp?id=60


          Lite olika sidor om Low fat food:

          http://lowfatcooking.about.com/od/mealplan...antry102504.htm
          http://lowfatcooking.about.com/od/mealplan...ealthymeals.htm
          http://www.patient.co.uk/health/Low-Fat-Diet-Sheet.htm
          http://www.livestrong.com/article/27263-list-nonfat-foods/
          http://www.lowfatdietplan.org/


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 13-04-2011, 08:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Googla på stenålderskost så finns det massor.

          Kan inte tänka mig att stenåldersfolket ratade fettet i kött och fisk.

          Redigerat av *Stintan*: 13-04-2011, 08:11


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 10:23
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Red Top @ 13-04-2011, 08:58) *


          Jag har hittat massor själv där det står om faror men informationen har funnits på sidor som förordar LCHF. Är det någon av dina länkar som går till någon helt oberoende sida?

          Är det någon som visar någon studie där man sett nackdelar?

          Jag är väldigt dålig på engelska så det är bra att veta vilken länk som visar det jag faktisk söker innan jag försöker tröska mig igenom texten.
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 13-04-2011, 11:07
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Den första länken handlar om moderat kost och att inte äta för mycket av någonting. Där finns en tabell över hur mycket fett kroppen behöver för att alla organ ska fungera ordentligt.

          http://www.sparkpeople.com/resource/nutrit...icles.asp?id=60

          Om du inte förstår, kan du pröva att lägga in texten i Google översätt. Det blir inte helt korrekt svenska, men absolut förståelig.

          Här är länken dit: Google översätt


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 11:32
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Red Top @ 13-04-2011, 12:07) *
          Den första länken handlar om moderat kost och att inte äta för mycket av någonting. Där finns en tabell över hur mycket fett kroppen behöver för att alla organ ska fungera ordentligt.

          http://www.sparkpeople.com/resource/nutrit...icles.asp?id=60

          Om du inte förstår, kan du pröva att lägga in texten i Google översätt. Det blir inte helt korrekt svenska, men absolut förståelig.

          Här är länken dit: Google översätt


          Vilken fördelning mellan olika typer av fetter anser du att det skall vara?
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 13-04-2011, 11:41
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          LMVs rekommendationer om intag av fett, kolhydrater och proteiner.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          batski
          Inlägg 13-04-2011, 13:46
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 427
          Medlem sedan:
          14-09-2010
          Medlem nr: 33 889



          Tänk på att fett är livsnödvändigt och även nödvändigt för att kroppen ska kunna bränna fett (annars kommer kroppen bara att omvandla annat man äter till fett).

          Så även om det kan vara bra att minska på fettintaget så skulle jag ändå inkludera sånt som avocado, valnötter, mandlar, oliver och rapsolja i kosten för att förse kroppen med nödvändigt nyttigt fett.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 14:46
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (batski @ 13-04-2011, 14:46) *
          Tänk på att fett är livsnödvändigt och även nödvändigt för att kroppen ska kunna bränna fett (annars kommer kroppen bara att omvandla annat man äter till fett).

          Så även om det kan vara bra att minska på fettintaget så skulle jag ändå inkludera sånt som avocado, valnötter, mandlar, oliver och rapsolja i kosten för att förse kroppen med nödvändigt nyttigt fett.


          Kan du ge något exempel på någon studie där man visat nackdelar med att äta extremt lite fett?

          Skulle vara intressant att få veta vad som händer och var gränsen går.
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 13-04-2011, 15:28
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          På din fråga förstår jag att du inte läste länken jag gav dig.

          Här kommer den i översatt skick. Det är alltså google som översatt. Inte jag.

          Tabellen går inte att klistra in korrekt, men den kan du kanske titta på, på ursprungssidan.

          Här framgår ju tydligt vad som händer i människokroppen om den tillförs för lite fett.

          Tabellen visar också var gränserna går.

          6 Risker av att äta en fettsnål kost
          Hur lågt kan du gå? The Big Fat Sanningen om fettsnål kost
          - Av Sarah Haan, dietist


          en allt-eller-inget mentalitet råder i vårt samhälle. Här på SparkPeople Men vet vi bättre. Måttlighet är vårt mantra, och vi upprepar det så ofta att de flesta av oss förstår vikten av att tillämpa det att motionera, äta och sätta mål. Ändå finns det en sak som många av oss fruktar så mycket att vi avstår från återhållsamhet och bege dig till ytterligheter: fett. Den kvarstående effekter av den fettsnåla vurm av 1990-talet kvar, orsakar många människor att tro att mindre är mer när det gäller fett.

          Att vara medveten om ditt fett intag är definitivt en bra sak, speciellt när du försöker minska risken för hjärtsjukdom eller gå ner i vikt . Men om du tar det för långt, kan du sätta din hälsa i fara.

          Så hur mycket fett behöver du?
          För friska vuxna, det Dietary Guidelines för amerikaner rekommendera 20% till 35% av din dagliga kalorier komma från fett. Både SparkPeople och American Heart Association ta en mitt på vägen strategi, förespråkar en 30% fett intag. Använd följande diagram (eller hänvisa till din SparkDiet plan ) för att se din beräknade dagliga fett rekommendationer baserade på dessa intervall.

          Rekommenderade dagliga fettintag Baserat på kalori behov

          Dagliga kaloriintaget Perfekt fettintag * För låg ^ För hög +
          1,200 27-47 g <27 g > 47 g
          1,300 28-51 g <28 g > 51 g
          1,400 31-54 g <31 g > 54 g
          1,500 33-58 g <33 g > 58 g
          1,600 36-62 g <36 g > 62 g
          1,700 38-66 g <38 g > 66 g
          1,800 40-70 g <40 g > 70 g
          1,900 42-74 g <42 g > 74 g
          2,000 44-78 g <44 g > 78 g
          2,100 47-82 g <47 g > 82 g
          2,200 49-86 g <49 g > 86 g
          2,300 51-89 g <51 g > 89 g
          2,400 53-93 g <53 g > 93 g
          * 20% -35% av det dagliga kaloriintaget
          ^ Mindre än 20% av dagliga kalorier
          + Mer än 35% av dagliga kalorier

          Mindre fett är inte nödvändigtvis bättre. Regelbunden konsumtion mindre än 20% av din dagliga kalorier från fett (se "för låga" i diagrammet ovan) kommer att sätta din hälsa på spel på många sätt som diskuterats ovan. En kost för högt i fett (se "för hög" i diagrammet ovan) kan också leda till problem-hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och viktökning. Här är sex hälsorisker du tar när du begränsar ditt intag av fett för långt .

          1. Dålig Vitamin Absorption
          Att äta en kost alltför låg fetthalt kan störa absorptionen av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. eftersom dessa näringsämnen är fettlösliga, kroppen behöver din fett att utnyttja dem. Dessa vitaminer lagras främst i lever och fettvävnad och är viktiga för kroppens funktioner såsom tillväxt, immunitet, cell reparation och blodproppar. Om du inte äter tillräckligt med fett för att få dessa vitaminer i kroppen, kommer de att utsöndras, och du kan vara i riskzonen för en vitaminbrist.

          2. Depression
          En kost som är för låg fetthalt-speciellt essentiella fettsyror, som kroppen bara kan få från mat-kan skada din mentala hälsa. Både omega-3 och omega-6: or roller spelar i humör och beteende. De är föregångare till många hormoner och kemikalier som produceras i hjärnan. En studie som publicerats i tidning Affektiva störningar har länkat låg och onormal väsentliga syra intaget fett till depressiva symtom. Annan forskning visar att eftersom fettsyror hjälper till att isolera nervcellerna i hjärnan, så att dessa nervceller att kommunicera bättre med varandra. Människor som lider brist på omega-3 kan lida av bipolär sjukdom, schizofreni, ätstörningar och ADHD.

          3. Ökad cancerrisk
          Tjocktarms-, bröst och prostatacancer har alla samband med lågt intag av essentiella fettsyror. Forskning har visat att ett högt intag av omega-3 saktar prostatatumörer och cancercellernas tillväxt också. Om din kost saknar hälsosamma fetter, kan du öka din risk för cancer.

          4. Högt kolesterol och hjärtsjukdomar
          Fettsnål kost spelar också en roll i kolesterol och hjärtsjukdomar. När din kost är för låg fetthalt, går kroppens nivå av HDL (det "goda" kolesterolet) ner. Detta är problematiskt eftersom du vill att dina HDL-nivå för att vara hög för att skydda mot hjärtsjukdomar. HDL samlar "onda" kolesterolet från blodet och transporterar det till levern för utsöndring. När dessa kvoter är ur balans-och när din LDL (det "onda" kolesterolet) blir för hög, du möter kolesterol problem och en ökad risk för hjärtsjukdom. Essentiella fettsyror, särskilt omega-3, kan höja HDL, förbättra kolesterolnivåerna och skydda hjärtat.

          5. Obalans av näringsämnen, speciellt Carbs
          Om du inte äter tillräckligt med fett, då är du troligen få för mycket av andra saker, nämligen kolhydrater och / eller protein. Detta påverkar den övergripande balansen i din kost, vilket kan leda till hälsoproblem. En kolhydratrik kost kan blåsa aptit och omkrets och ökar dina chanser att utveckla typ 2-diabetes. På baksidan kan en proteinrik diet skatter njurarna och levern och leda till benskörhet. Båda fallen kan leda till näringsbrister. Det viktiga är att balansera alla tre makronäringsämnen-fett, kolhydrater och protein-att säkerställa en optimal näring och förebyggande av sjukdomar (mer om detta nedan).

          6. Överätande
          Om du alltid välja fettsnål eller fettfri mat i affären, kan du lurar din viktminskning ansträngningar. Många av dessa förädlade livsmedel innehåller tillsatt socker för att öka smak, ofta är de samma i kalorier till den ursprungliga helfet produkt. Forskning har visat att människor tenderar att tro att dessa livsmedel är "freebies" och kommer även överäta dem, tänker de är friska eller låg i kalorier då de är allt annat än. Plus hjälper fett bär smak i våra livsmedel. Det leder till fyllighet och mättnadskänsla, vilket innebär att du kan få genom längre på en måltid eller ett mellanmål som innehåller fett utan att känna behovet av att äta snart igen. När detta fett saknas, kan din aptit få det bästa av dig.


          Med tanke på hälsoriskerna med att inte äta tillräckligt med fett, det är definitivt viktigt att inkludera tillräckligt i kosten dagligen. Det är dock inte alla fetter skapade lika. Livsmedel som avokado, raps-och olivolja, mandel, tonfisk, lax och linfrön är alla utmärkta källor till hälsosamma fetter. Fettrik kött och mejeriprodukter, transfetter (hydrerade oljor) och mättade fetter bör begränsas. Vill veta mer om de bästa och sämsta fetter för din diet, finns i följande SparkPeople artiklar:
          Fetter som Fight Kolesterol
          Mega fördelarna med omega-3
          Reference Guide för fetter
          Översättning Dessa transfetter
          Precis som att äta för få kalorier kan skada din viktminskning ansträngningar, en kost alltför låg fetthalt kan skada din hälsa också. Njut av en måttlig mängd fett dagligen med den trygghet som du skyddar ditt hjärta, hjärna och din kropp med varje tugga.

          Valda källor
          Maes, Michael, et al. April 1996. 26 sammansättningen av fettsyror i depression: minskad ω3 fraktioner i kolesterylsulfat estrar och ökad C20: 4ω6/C20: 5ω3 förhållandet i kolesterylsulfat estrar och fosfolipider . tidning affektiva sjukdomar. 38 (1): 35-46.

          Fett. American Heart Association. http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4582 (nås September 15, 2009).

          Denna artikel har granskats och godkänts av SparkPeople näringsexperter, Becky Hand, Licensierad och dietist, och Tanya Jolliffe, hälsosam kost expert.


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 16:51
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Red Top @ 13-04-2011, 16:28) *
          På din fråga förstår jag att du inte läste länken jag gav dig.

          Här kommer den i översatt skick. Det är alltså google som översatt. Inte jag.

          Tabellen går inte att klistra in korrekt, men den kan du kanske titta på, på ursprungssidan.

          Här framgår ju tydligt vad som händer i människokroppen om den tillförs för lite fett.

          Tabellen visar också var gränserna går.

          6 Risker av att äta en fettsnål kost
          Hur lågt kan du gå? The Big Fat Sanningen om fettsnål kost
          - Av Sarah Haan, dietist
          en allt-eller-inget mentalitet råder i vårt samhälle. Här på SparkPeople Men vet vi bättre. Måttlighet är vårt mantra, och vi upprepar det så ofta att de flesta av oss förstår vikten av att tillämpa det att motionera, äta och sätta mål. Ändå finns det en sak som många av oss fruktar så mycket att vi avstår från återhållsamhet och bege dig till ytterligheter: fett. Den kvarstående effekter av den fettsnåla vurm av 1990-talet kvar, orsakar många människor att tro att mindre är mer när det gäller fett.

          Att vara medveten om ditt fett intag är definitivt en bra sak, speciellt när du försöker minska risken för hjärtsjukdom eller gå ner i vikt . Men om du tar det för långt, kan du sätta din hälsa i fara.

          Så hur mycket fett behöver du?
          För friska vuxna, det Dietary Guidelines för amerikaner rekommendera 20% till 35% av din dagliga kalorier komma från fett. Både SparkPeople och American Heart Association ta en mitt på vägen strategi, förespråkar en 30% fett intag. Använd följande diagram (eller hänvisa till din SparkDiet plan ) för att se din beräknade dagliga fett rekommendationer baserade på dessa intervall.

          Rekommenderade dagliga fettintag Baserat på kalori behov

          Dagliga kaloriintaget Perfekt fettintag * För låg ^ För hög +
          1,200 27-47 g <27 g > 47 g
          1,300 28-51 g <28 g > 51 g
          1,400 31-54 g <31 g > 54 g
          1,500 33-58 g <33 g > 58 g
          1,600 36-62 g <36 g > 62 g
          1,700 38-66 g <38 g > 66 g
          1,800 40-70 g <40 g > 70 g
          1,900 42-74 g <42 g > 74 g
          2,000 44-78 g <44 g > 78 g
          2,100 47-82 g <47 g > 82 g
          2,200 49-86 g <49 g > 86 g
          2,300 51-89 g <51 g > 89 g
          2,400 53-93 g <53 g > 93 g
          * 20% -35% av det dagliga kaloriintaget
          ^ Mindre än 20% av dagliga kalorier
          + Mer än 35% av dagliga kalorier

          Mindre fett är inte nödvändigtvis bättre. Regelbunden konsumtion mindre än 20% av din dagliga kalorier från fett (se "för låga" i diagrammet ovan) kommer att sätta din hälsa på spel på många sätt som diskuterats ovan. En kost för högt i fett (se "för hög" i diagrammet ovan) kan också leda till problem-hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och viktökning. Här är sex hälsorisker du tar när du begränsar ditt intag av fett för långt .

          1. Dålig Vitamin Absorption
          Att äta en kost alltför låg fetthalt kan störa absorptionen av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. eftersom dessa näringsämnen är fettlösliga, kroppen behöver din fett att utnyttja dem. Dessa vitaminer lagras främst i lever och fettvävnad och är viktiga för kroppens funktioner såsom tillväxt, immunitet, cell reparation och blodproppar. Om du inte äter tillräckligt med fett för att få dessa vitaminer i kroppen, kommer de att utsöndras, och du kan vara i riskzonen för en vitaminbrist.

          2. Depression
          En kost som är för låg fetthalt-speciellt essentiella fettsyror, som kroppen bara kan få från mat-kan skada din mentala hälsa. Både omega-3 och omega-6: or roller spelar i humör och beteende. De är föregångare till många hormoner och kemikalier som produceras i hjärnan. En studie som publicerats i tidning Affektiva störningar har länkat låg och onormal väsentliga syra intaget fett till depressiva symtom. Annan forskning visar att eftersom fettsyror hjälper till att isolera nervcellerna i hjärnan, så att dessa nervceller att kommunicera bättre med varandra. Människor som lider brist på omega-3 kan lida av bipolär sjukdom, schizofreni, ätstörningar och ADHD.

          3. Ökad cancerrisk
          Tjocktarms-, bröst och prostatacancer har alla samband med lågt intag av essentiella fettsyror. Forskning har visat att ett högt intag av omega-3 saktar prostatatumörer och cancercellernas tillväxt också. Om din kost saknar hälsosamma fetter, kan du öka din risk för cancer.

          4. Högt kolesterol och hjärtsjukdomar
          Fettsnål kost spelar också en roll i kolesterol och hjärtsjukdomar. När din kost är för låg fetthalt, går kroppens nivå av HDL (det "goda" kolesterolet) ner. Detta är problematiskt eftersom du vill att dina HDL-nivå för att vara hög för att skydda mot hjärtsjukdomar. HDL samlar "onda" kolesterolet från blodet och transporterar det till levern för utsöndring. När dessa kvoter är ur balans-och när din LDL (det "onda" kolesterolet) blir för hög, du möter kolesterol problem och en ökad risk för hjärtsjukdom. Essentiella fettsyror, särskilt omega-3, kan höja HDL, förbättra kolesterolnivåerna och skydda hjärtat.

          5. Obalans av näringsämnen, speciellt Carbs
          Om du inte äter tillräckligt med fett, då är du troligen få för mycket av andra saker, nämligen kolhydrater och / eller protein. Detta påverkar den övergripande balansen i din kost, vilket kan leda till hälsoproblem. En kolhydratrik kost kan blåsa aptit och omkrets och ökar dina chanser att utveckla typ 2-diabetes. På baksidan kan en proteinrik diet skatter njurarna och levern och leda till benskörhet. Båda fallen kan leda till näringsbrister. Det viktiga är att balansera alla tre makronäringsämnen-fett, kolhydrater och protein-att säkerställa en optimal näring och förebyggande av sjukdomar (mer om detta nedan).

          6. Överätande
          Om du alltid välja fettsnål eller fettfri mat i affären, kan du lurar din viktminskning ansträngningar. Många av dessa förädlade livsmedel innehåller tillsatt socker för att öka smak, ofta är de samma i kalorier till den ursprungliga helfet produkt. Forskning har visat att människor tenderar att tro att dessa livsmedel är "freebies" och kommer även överäta dem, tänker de är friska eller låg i kalorier då de är allt annat än. Plus hjälper fett bär smak i våra livsmedel. Det leder till fyllighet och mättnadskänsla, vilket innebär att du kan få genom längre på en måltid eller ett mellanmål som innehåller fett utan att känna behovet av att äta snart igen. När detta fett saknas, kan din aptit få det bästa av dig.
          Med tanke på hälsoriskerna med att inte äta tillräckligt med fett, det är definitivt viktigt att inkludera tillräckligt i kosten dagligen. Det är dock inte alla fetter skapade lika. Livsmedel som avokado, raps-och olivolja, mandel, tonfisk, lax och linfrön är alla utmärkta källor till hälsosamma fetter. Fettrik kött och mejeriprodukter, transfetter (hydrerade oljor) och mättade fetter bör begränsas. Vill veta mer om de bästa och sämsta fetter för din diet, finns i följande SparkPeople artiklar:
          Fetter som Fight Kolesterol
          Mega fördelarna med omega-3
          Reference Guide för fetter
          Översättning Dessa transfetter
          Precis som att äta för få kalorier kan skada din viktminskning ansträngningar, en kost alltför låg fetthalt kan skada din hälsa också. Njut av en måttlig mängd fett dagligen med den trygghet som du skyddar ditt hjärta, hjärna och din kropp med varje tugga.

          Valda källor
          Maes, Michael, et al. April 1996. 26 sammansättningen av fettsyror i depression: minskad ω3 fraktioner i kolesterylsulfat estrar och ökad C20: 4ω6/C20: 5ω3 förhållandet i kolesterylsulfat estrar och fosfolipider . tidning affektiva sjukdomar. 38 (1): 35-46.

          Fett. American Heart Association. http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4582 (nås September 15, 2009).

          Denna artikel har granskats och godkänts av SparkPeople näringsexperter, Becky Hand, Licensierad och dietist, och Tanya Jolliffe, hälsosam kost expert.


          Då kan man ju fråga sig om man utan risk kan leva en period med minimerat fettintag. Fettlösliga vitaminer lagras ju i kroppen. Blir man deprimerad så lär man ju märka det och när det gäller HDL kolesterol så ökar det vid motion. Lite fett finns ju även i kycklingfile, spannmål och lättkeso så fettfritt blir det ju aldrig. Om man dessutom förbrukar 20 gram om dagen av kroppsfettet så går de åt 1 kg kroppsfett på 50 dagar.

          När det gäller cancer så är just de cancertyper som nämns starkt kopplade till västerländsk kost så frågan är hur studien de lutar sig mot är gjord.

          Nötter och frön innehåller ju en hel del fett men stenåldersmänniskan hade ju bara tillgång till den maten på hösten så det borde rimligen ha gått perioder då de inte fick i sig nämnvärt av dessa fetter.
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 13-04-2011, 16:58
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          CITAT (Christa @ 13-04-2011, 17:51) *
          Då kan man ju fråga sig om man utan risk kan leva en period med minimerat fettintag. Fettlösliga vitaminer lagras ju i kroppen. Blir man deprimerad så lär man ju märka det och när det gäller HDL kolesterol så ökar det vid motion. Lite fett finns ju även i kycklingfile, spannmål och lättkeso så fettfritt blir det ju aldrig. Om man dessutom förbrukar 20 gram om dagen av kroppsfettet så går de åt 1 kg kroppsfett på 50 dagar.

          När det gäller cancer så är just de cancertyper som nämns starkt kopplade till västerländsk kost så frågan är hur studien de lutar sig mot är gjord.

          Nötter och frön innehåller ju en hel del fett men stenåldersmänniskan hade ju bara tillgång till den maten på hösten så det borde rimligen ha gått perioder då de inte fick i sig nämnvärt av dessa fetter.

          De levde inte särskilt länge heller. Blev inte mycket äldre än tonåringar


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Anma
          Inlägg 13-04-2011, 17:00
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Jag vet inte om jag misstolkar dig, Christa, men det jag läser in är att du redan har klara åsikter om vad som är bra och vad inte och det enda du är ute efter är att få bekräftelse. Om någon hittar något som går mot det du tror så ifrågasätter du det på en gång. Varför äter du inte det du tror är bäst för dig, förr eller senare lär det ju visa sig i din kropp om det var bara eller dåligt.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-04-2011, 17:34
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Anma @ 13-04-2011, 18:00) *
          Jag vet inte om jag misstolkar dig, Christa, men det jag läser in är att du redan har klara åsikter om vad som är bra och vad inte och det enda du är ute efter är att få bekräftelse. Om någon hittar något som går mot det du tror så ifrågasätter du det på en gång. Varför äter du inte det du tror är bäst för dig, förr eller senare lär det ju visa sig i din kropp om det var bara eller dåligt.


          Som jag skrev så har jag redan ätit så gott som fettfritt i 3 veckor och det jag är ute efter är om det finns några studier som visar att det är skadligt.

          När de berättar om studier i radions nyheter så brukar jag ofta kolla hur studien är gjord och det är vanligt att man drar slutsatser eller vinklar resultat på ett sätt som kan ifrågasättas. Därför är det alltid intressantast att få se originalstudien.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 13-04-2011, 17:39
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Jag håller med Anma och jag tycker denna kostfixering verkar helt uppåt väggarna.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          gnon49
          Inlägg 13-04-2011, 19:54
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 4 721
          Medlem sedan:
          19-07-2008
          Medlem nr: 17 660



          De tär ju balansen det handlar om. Det finns inget farligt fett. Det är ju inte vad vi äter, utan hur vi äter som avgör vår hälsa. Tycker inte man skall exprimentera och utsätta kroppen för risker. Man skall äta det man mår bra av, om inte läkare ordinerat eller föreslagit något annat. Kött, fisk,rotfrukter,grönt, allt är bra o nyttigt att äta. Och på köpet behöver man inga kosttillskott med tvivelaktigt innehåll.


          --------------------
          Odlar i zon 2-3 utanför Uddevalla

          Den bästa huvudkudden har ett positivt innehåll.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 13-04-2011, 20:03
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (gnon49 @ 13-04-2011, 20:54) *
          De tär ju balansen det handlar om. Det finns inget farligt fett. Det är ju inte vad vi äter, utan hur vi äter som avgör vår hälsa. Tycker inte man skall exprimentera och utsätta kroppen för risker. Man skall äta det man mår bra av, om inte läkare ordinerat eller föreslagit något annat. Kött, fisk,rotfrukter,grönt, allt är bra o nyttigt att äta. Och på köpet behöver man inga kosttillskott med tvivelaktigt innehåll.


          Det där var då en sanning med modifikation. Allt är verkligen inte nyttigt och transfetter är definitivt inte bra.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera

          12 sidor V   1 2 3 > » 
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 02:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon