Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Tranbärsbiff, Så det kan bli
          Överbölingen
          Inlägg 19-06-2011, 19:23
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          I går afton skådade vi Masterchef på TV. Vid tretiden i dag meddelade kära hustru att hon ville ha något med tranbär. Du kan väl göra något med älgfärs!

          Och jag gjorde så här:
          1/2 kg älgfärs (ungdjur)
          1/2 dl torkade tranbär (köpta) finhackade
          1 st stor gul lök strimlad med finaste rivgrejen till matberedaren.
          1/4 Leksands brungräddat kört i mortel.
          1 dl vispgrädde
          salt, grovmalen svartpeppar och lite mindre finmalen vitpeppar


          Körde smeten 5 sek i foodprocessesorn

          Tärna lagom med potatis och jordärtskockor till 2/4 portioner. Starta kokningen.

          Forma en stor boll avfärsen och dela i fyra bitar
          Platta ut till 1,5 —2 cm tjocka biffar

          Förbered såsen med 1/2 dl hackade torkade tranbär. Låt puttra minst 5 min i någon dl vatten. Slå upp ett glas rödtjut med god smak. Häll i en dl och ta en klunk av resten och njut av matlagningen.

          När potatisen kokat ca 5 min
          Stek biffarna 2 minuter på var sida på medelhög värme
          Sätt sedan in i förvärmd ugn på 125°.

          När rotsakerna är mjuka, häll av vattnet och ånga av. Lägg i en lagom klick smör och stampa till mos. tillsätt grädde eller mjölk till lagom konsistens. Jag föredrar rätt löst mos. Pga jordärtskockorna så får den gärna ha lite små "klumpar".

          Sås, fortsättning:
          En klick smör smälts i en kastrull. Tillsätt en till 3 msk vetemjöl beroende på hur mycket sås du vill ha.
          Sila ner avkoket från tranbären. Mixa resten och häll i såsen. Reglera tjockleken med en halv dl vin i taget!
          Smaka av (såsen) och salta upp samt tillsätt vitpeppar.

          OK, såsen blir skär som ett gristryne men å andra sidan erbjuder grisen ju så mycket gott att äta.

          Lägg upp en lagom portion mos och en biff lite på snedden. Häll en msk sås på biffen så den täcks till max halva. Ytterligare en msk som en sträng runt portionen. Mer mos och sås kan man hämta i köket om så behagas.

          Efter dagens slit iddes jag inte gå ut och klippa något kryddgrönt. Det är bättre på vintern för då står kryddväxterna i fönstret. Är barnbarnen här ilar de till rätt krydda och hämtar. Men nu är vi ensamma,

          Härmed meddelas att tränbär har tillförts som ingrediens i färsriket.

          Redigerat av Överbölingen: 19-06-2011, 19:25
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Överbölingen   Tranbärsbiff   19-06-2011, 19:23


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 07:35
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon