Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vitkål, vad gör ni med den?
          rosita
          Inlägg 24-07-2011, 09:07
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Jag har börjat skörda egenodlad vitkål och undrar nu vad brukar ni göra av vitkål? Jag menar om någon har något ovanligare recept, vitkålssallad och kåldolmar brukar jag göra, men har ni andra förslag?


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Garden bliss
          Inlägg 24-07-2011, 10:26
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 436
          Medlem sedan:
          12-05-2009
          Medlem nr: 23 219



          Vitkålssoppa med frikadeller tycker jag är väldigt gott. Kålpudding med gräddsås och lingon är en favorit, tycker det blir mycket bättre smak än på dolmar.
           
          Citera
          Bettis
          Inlägg 24-07-2011, 10:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 213
          Medlem sedan:
          07-02-2007
          Medlem nr: 9 061



          Oftast kålpudding, gjorde 4 stora formar igår så nu har jag en del i frysen.


          --------------------
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 24-07-2011, 14:39
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Okej, tack för era tips! Nu blev jag påmind om några recept som jag brukar göra, men jag blir inte så sugen på kålpudding och soppa nu på sommaren. Men man kan ju alltid laga och lägga i frysen till hösten! Och man kan ju förvälla kål och frysa in att använda till brynt kålsoppa. Jag brukar även göra kål- och köttfärsröra av förvälld vitkål, det blir ungefär det samma som kålpudding, men det går snabbare att göra.

          Några fler tips?


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 24-07-2011, 15:34
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (Bettis @ 24-07-2011, 11:30) *
          Oftast kålpudding, gjorde 4 stora formar igår så nu har jag en del i frysen.

          Gör inte som jag gjorde.......
          Jag skulle göra kålpudding häromdagen. Vi börjar bli trötta på fräsch sommarmat.
          Sagt och gjort. Allting artade sig ända till såsen. Jag fick syn på en skål med, vad jag trodde, var
          överbliven vispgrädde. Innehållet åkte snabbt ner i såsen. Problemet var att den var kryddad med vaniljsocker.
          Såsen smakade smält vaniljglass. Försökte salta och peppra, men vaniljen bet sig envist kvar.
          Trots det, enades vi om att det var ganska gott.

          niggle
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 24-07-2011, 16:39
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          En gammal rätt som i min familj kallas för "Hetmat":

          Vitkål
          Köttfärs
          Potatis
          salt
          peppar
          lite vatten

          Skär kålen i klyftor, skiva dem och skär sedan i mindre bitar.
          Skala och skiva potatisen (inte för tunt).

          Varva allt i en stor gryta, se till att nedersta och översta varvet är potatis. Salta och peppra på varje köttfärs-varv.
          Häll på "en bottenskyla" vatten. Ställ grytan på spisplattan, sätt plattan på svag värme (en snäpp mer än lägsta). Klart när potatisen är mjuk, brukar ta 20-35 minuter.


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Monarda
          Inlägg 24-07-2011, 17:36
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Den här grytan brukar vi köra med, enklare och godare än kålpudding.

          Räcker till 4-6 portioner.
          Ca 1 kg vitkål
          1 stor gul lök
          500 g blandfärs
          salt, vit-,svart- och kryddpeppar
          soja
          smör
          1-2 dl grädde
          1-2 dl creme fraiche

          Tärna kålen i lite större bitar. Hacka löken. Stek i omgångar i smör.
          Bryn färsen för sig. Blanda samman och krydda och tillsätt sojan.
          Tilsätt grädden och rör ner creme fraiche. Låt puttra 15-20 min tills kålen är mjuk
          och såsen blivit simmig. Lingon till är gott.
           
          Citera
          batski
          Inlägg 24-07-2011, 17:44
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 427
          Medlem sedan:
          14-09-2010
          Medlem nr: 33 889



          Jag brukar strimla och använda vitkål i wookade och andra asiatiska maträtter. En av mina roomies har planer på att göra egen surkål. Man kan även göra pizzasallad (som jag faktiskt har fått lära mig är en svensk uppfinning).
           
          Citera
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 24-07-2011, 18:17
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Jag gillar vitkål, men inte att laga mat. Jag brukar bara skära strimlor och steka dem mjuka. Först med fett i pannan, men sen lägger jag på locket och drar ned värmen och då blir det mjukt och lagom "såsigt". Snart är det klart, har på lite soja eller nåt, äter till kött, korv, eller vad det nu är jag har.


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
          Monarda
          Inlägg 24-07-2011, 18:49
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Ovanligare recept var det! Vad sägs om dom här:

          Bifogad fil  IMG_0001.jpg ( 314.04k ) Antal nedladdningar: 23

          Bifogad fil  IMG_0004.jpg ( 307.49k ) Antal nedladdningar: 36


          Ur Christina Lundbergs Kokbok; oumbärlig hjälpreda i hushållet
          Grundad på 28 års erfarenhet

          Utgiven 1914
           
          Citera
          batski
          Inlägg 24-07-2011, 20:55
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 427
          Medlem sedan:
          14-09-2010
          Medlem nr: 33 889



          CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 24-07-2011, 19:17) *
          Jag gillar vitkål, men inte att laga mat. Jag brukar bara skära strimlor och steka dem mjuka. Först med fett i pannan, men sen lägger jag på locket och drar ned värmen och då blir det mjukt och lagom "såsigt". Snart är det klart, har på lite soja eller nåt, äter till kött, korv, eller vad det nu är jag har.


          Stekt vitkål, det måste jag testa! Tack för tipset! smile.gif
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 25-07-2011, 11:31
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          thanks.gif Tack för alla era recept och tips på vad jag kan använda vitkålen till!

          Ibland drabbas jag av en fruktansvärd idétorka, men nu vet jag att då kan jag vända mig hit till er!


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 28-07-2011, 21:39
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          Cole slaw! Kålen strimlas, saltas och knådas sedan rejält så den mjuknar. Blanda majonnäs, Creme fraiche, lite senap, en skvätt vitvinsvinäger och peppar och kål. Blir bättre om det får stå nån dag smile.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 28-07-2011, 22:20
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Jag åt stuvad vitkål idag, jättegott och hur enkelt som helst att göra. Bara att koka kålen i lite mjölk och röra ihop lite redning att blanda i när kålen blivit mjuk. Salta, peppra och lite riven muskot. Det tog nog inte mer än max 10 min.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Tikka
          Inlägg 29-07-2011, 09:33
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 988
          Medlem sedan:
          17-12-2002
          Medlem nr: 497



          Jag tycker om att skiva vitkål tunt o sen blanda med lingon som en sallad. En annan variant är att blanda vitkål med apelsin...sånt tycker jag är gott smile.gif


          --------------------
          ************************************************************
          Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
          Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 21-08-2011, 14:00
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          stuvad tycker jag är gott. I år har jag äntligen lyckats att få mina spetskålsplantor att överleva all tänkbar ohyra. Idag skördade jag den första! En gång på restaurang åt jag stuvad spetskål som var himmelskt gott.


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 21-08-2011, 15:43
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          När jag har mycket vitkål - som du - använder jag den till allt möjligt. Förutom att det är gott, är det en skön knaprighet som passar bra i alla omeletter, grytor, sallader, soppor och pastaröror - tycker jag. Man behöver inte ta så mycket, men lite knaprighet piggar upp det mesta tycker jag. Smaken tar inte heller överhanden, om man inte vill det (som jag t ex tycker att den i övrigt gott knapriga bladsellerin gör).

          Finns det någon grönsak som har en lika krispig/knaprig känsla? Jag tycker alla andra antingen är hårdare (rotsaker) eller mjuknar (som gurka o squash)
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 21-08-2011, 15:56
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          jag har syrat kål hemma i gammaldags konservburk i glas med snäpplock och gummiring. Funkar bara man är noga med hygienen. Om kålen inte vätskar sig nog så den täcks med vätska kan man tillsätta lite saltlag som täcker. Saltlagen ökar också hållbarheten då saltet konserverar.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 21-08-2011, 16:05
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag äter gärna rå vitkål som den är.
           
          Citera
          batski
          Inlägg 21-08-2011, 17:38
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 427
          Medlem sedan:
          14-09-2010
          Medlem nr: 33 889



          CITAT (EKLO @ 21-08-2011, 16:43) *
          När jag har mycket vitkål - som du - använder jag den till allt möjligt. Förutom att det är gott, är det en skön knaprighet som passar bra i alla omeletter, grytor, sallader, soppor och pastaröror - tycker jag.


          Vitkål med pasta låter spännade? Berätta gärna mer smile.gif

          CITAT (EKLO @ 21-08-2011, 16:43) *
          Finns det någon grönsak som har en lika krispig/knaprig känsla? Jag tycker alla andra antingen är hårdare (rotsaker) eller mjuknar (som gurka o squash)


          Broccoli kan vara härligt knapriga om man inte kokar dem för länge.
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 22:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon