Det ena är uppbyggnadsfasen. Då vill du att de ska etablera sig och växa upp så snabbt som möjligt. Då vårvinterbeskär du utan att sporra och följa upp med pincering, det är bara dumt att få fruktsättning när man vill att äpple eller päron ska växa (tar massor av energi, gör att grenarna växer mindre).
Hur lång tid denna period är beror på grundstammen. Svaga grundstammar vill gärna sätta frukt tidigt, och då kan man ju sporra och sedan följa upp med sommarpincering för att få ännu mer frukt. Men som sagt, förhållande mycket frukt - mindre gren gäller också på svagväxande underlag.
Sedan brukar det fungera väl att både vårvinterbeskära och sensommarbeskära spaljéer. Ungefär som en formbeskuren häck - man beskär på vårenn för att den ska förtätas och på sensommaren för att putsa den.
Skär man lagom på vårvintern och följer upp på sensommaren blir det ofta en bra kombination. Efter några år kan du kolla sporrning och pincering på korta sidogrenar, och se om du lyckas stimulera fruktsättning (blomanlag) snabbare än de 3-4 år som äppelgrenar brukar vilja ha för att bli fertila (blombärande).
Glömde att skriva: I början satsar du på att få fram strukturen, dvs ser till att de grova grenar som sedan ska bära de korta, små för frukt, blir de du vill ha. Efter några år kan du fortsätta med strukturen och samtidigt se till att korta fruktgrenar börjar ge blomanlag. När strukturen är den du vill ha gäller att se hur många korta fruktgrenar som den håller för att försörja, och ibland också att se var eventuell föryngring av grundstrukturen kan ske.
Att bara beskära spaljé på sensommaren gör man normalt endast om den fått växa upp obeskuren några år och man måste gå tillbaka till en gammal form, eller gallra mycket.
--------------------
|