Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > En matteövning
          Gossen Ruda
          Inlägg 23-10-2012, 20:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Nån som inte kan sova? smile.gif Jag kokade saft idag och började fundera lite. Jag tager 2 kg vardera av röda och svarta vinbär. Av detta blir det drygt 4 liter saft men här räknar vi med 4 liter. Till detta tager jag 2 kg strösocker. Resultatet blir 5 liter smaskig saft. Denna späder jag sedan med vatten i förhållandet 1+6. Frågor: Vad blir sockerhalten i den drickbara saften och hur mycket socker finns det i ett stort glas saft på 2 dl?


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Pia L
          Inlägg 24-10-2012, 08:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 662
          Medlem sedan:
          26-03-2006
          Medlem nr: 7 292



          Om mina matematiska kunskaper inte sviker mig så får jag det till ca 11,43g. Men har man väl tänkt fel så kan det slå ordentligt fel i sluttampen också så det är nog kanske inte att lita på direkt ;-)


          --------------------
          Frihet är att ha modet att följa sina känslor.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-10-2012, 11:21
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (Pia L @ 24-10-2012, 09:29) *
          Om mina matematiska kunskaper inte sviker mig så får jag det till ca 11,43g. Men har man väl tänkt fel så kan det slå ordentligt fel i sluttampen också så det är nog kanske inte att lita på direkt ;-)

          Jag får samma. 5 liter koncentrat blir 35 liter utspätt. Detta blir sen 175 glas på 2 dl. 2 kg socker fördelat på 175 glas blir 11,428571 gram per glas eller ca 5,7 gram per dl. Ca 6 % socker då. Låter inte mycket.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 24-10-2012, 12:35
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Om en sockerbit väger 3.5g så är det 3.3 sockerbitar per glas, men sedan lär ju bären innehålla en hel del socker också, vinbär innehåller ca 4% fruktos & 3% glukos
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-10-2012, 14:32
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Hmm, det tål att funderas på. Hemkört är kanske inte så nyttigt ändå? Eftersom jag använder natriumbensoat också kan jag kanske dra ner lite på sockret men knappast märkbart. Jag blandar sen till en liter åt gången och har i en bringare i kylskåpet så det kan stå där en vecka. Späda lite mer är en utväg också. Glukosen är inget problem, hela kroppens energiförsörjning är baserad på glukos. Fruktosen däremot blir till fett i levern.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          hattstugan
          Inlägg 24-10-2012, 14:54
          Länk hit: #6


          Moderator
          Antal inlägg: 21 592
          Medlem sedan:
          19-12-2009
          Medlem nr: 27 097




          För att minska sockermängden kan du frysa saften i stället!

          Då behövs ju inte så mycket socker för den konserverande anledningen!

          Frys då lagom portioner till 1 liter färdig saft!
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-10-2012, 15:33
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (hattstugan @ 24-10-2012, 15:54) *
          För att minska sockermängden kan du frysa saften i stället!

          Då behövs ju inte så mycket socker för den konserverande anledningen!

          Frys då lagom portioner till 1 liter färdig saft!

          För bökigt, jag har funderat på det. Det blir nog så att jag drar ner på sockret tills det blir problem. Kanske jag höjer mängden natriumbensoat lite också.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 24-10-2012, 16:21
          Länk hit: #8


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          Coca-cola har ju en sockerhalt på 10-11%, så det hemkörda är i alla fall lite bättre i det hänseendet
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 25-10-2012, 19:29
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Citronsyra är väl också lite konserverande?

          Hur som helst, gör du saft själv så lär det alltid bli bättre än det köpta med allsköns tillsatser!

          Har precis kommit på att jag ska göra egen oboy till sonen i st f att köpa färdig. 1 del kakao av bra kvalitet, två delar socker och lite riktig vaniljsocker... Et voilá! Inga tillsatser!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 25-10-2012, 20:00
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Gossen Ruda @ 24-10-2012, 15:32) *
          Hmm, det tål att funderas på. Hemkört är kanske inte så nyttigt ändå? Eftersom jag använder natriumbensoat också kan jag kanske dra ner lite på sockret men knappast märkbart. Jag blandar sen till en liter åt gången och har i en bringare i kylskåpet så det kan stå där en vecka. Späda lite mer är en utväg också. Glukosen är inget problem, hela kroppens energiförsörjning är baserad på glukos. Fruktosen däremot blir till fett i levern.


          Hur stor andel av sockret är då glukos respektive fruktos? Varför skulle för övrigt fruktosen bli fett i levern? Överskott på glukos borde för övrigt också kunna bli fett.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 25-10-2012, 20:34
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (Christa @ 25-10-2012, 21:00) *
          Hur stor andel av sockret är då glukos respektive fruktos? Varför skulle för övrigt fruktosen bli fett i levern? Överskott på glukos borde för övrigt också kunna bli fett.

          Hälften av varje. Rörsocker består av en del fruktos och en del glukos. Rörsockret klipps itu i tarmen av enzymer och sen tas delarna upp till blodet. Glukosen går direkt in i kroppens energisystem och förbrukas direkt eller lagras i depåer. Kroppen kan dock inte på något sätt tillgodogöra sig fruktosen så den hamnar i levern som gör om den till fett. Fett som sen kan förbrännas eller lagras.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 26-10-2012, 06:30
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Gossen Ruda @ 25-10-2012, 21:34) *
          Hälften av varje. Rörsocker består av en del fruktos och en del glukos. Rörsockret klipps itu i tarmen av enzymer och sen tas delarna upp till blodet. Glukosen går direkt in i kroppens energisystem och förbrukas direkt eller lagras i depåer. Kroppen kan dock inte på något sätt tillgodogöra sig fruktosen så den hamnar i levern som gör om den till fett. Fett som sen kan förbrännas eller lagras.


          Hm, jag har ju läst något om att fruktos lättare omvandlas till fett men jag tycker det låter konstigt. Hade för mig från biologin i skolan att allt socker bryts ner till druvsocker innan det hamnar i blodet. Känner du till om druvsocker är samma sak som glukos?

          Om det inte stämmer och fruktos faktiskt hamnar i blodet så kan man ju undra vad som händer om man äter fruktos under en löprunda. Skulle det verkligen inte förbrukas direkt då?

          Varför i hela friden skulle kroppen omvandla socker till fett om det fanns ett omedelbart behov av energi? Kroppen brukar ju vara ganska smart.

          Får nog rota fram någon biologibok och se vad det står där.

          När du skriver "rörsocker" har det samma sammansättning som socker från betor?
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 26-10-2012, 09:04
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Strösocker=rörsocker=sukros=glukos+fruktos. Glukos=druvsocker är kroppens bränsle. Fruktos=fruktsocker kan bara tas om hand av levern som gör om det till fett. Fettet lagras i levern eller förs ut i blodet där det kan bli till kolesterol eller lagras runt våra inre organ. Kroppen är van vid att hantera glukosen men eftersom fruktosen är ovanlig i vår mat kan den bara omsättas i levern.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 26-10-2012, 09:59
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Gossen Ruda @ 26-10-2012, 10:04) *
          Strösocker=rörsocker=sukros=glukos+fruktos. Glukos=druvsocker är kroppens bränsle. Fruktos=fruktsocker kan bara tas om hand av levern som gör om det till fett. Fettet lagras i levern eller förs ut i blodet där det kan bli till kolesterol eller lagras runt våra inre organ. Kroppen är van vid att hantera glukosen men eftersom fruktosen är ovanlig i vår mat kan den bara omsättas i levern.


          Var har du läst att det är på det sättet?
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 14:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon