CITAT (Motti @ 23-09-2013, 23:43)

Det är i Frankrike som huvudelen av gåsarna tvångsmatas då det anses vara en Fransk delikatess ! Den Gåslevern vi äter här då och då impoteras från Ungern .
Sanning med modifikation.
Ungern står för ca 8,2% av produktionen i världen 2005. dvs Ungern är näst största producent efter Frankrike.
Eftersom efterfrågan är större än utbudet kan inte Frankrike leverera till hela världen. O för att delikattessen ska hålla efterfrågad klass duger inte vanlig normal lever, det ska vara fettlever (vilket uppnås med tvångsmatning).
siffror från 2005, visar detta.
Country Production (tons, 2005) % of total
France 18,450[30] 78.5%
Hungary 1,920[30] 8.2%
Bulgaria 1,500[30] 6.4%
United States 340 (2003)[31] 1.4%
Canada 200 (2005)[32] 0.9%
China 150[30] 0.6%
Others 940 4.0%
Total 23,500[30] 100%
och enligt
http://liberationbc.org/issues/foie_gras#global så var det liknande siffror 2012.
" France produces and consumes 90 percent of the world's foie gras, with roughly 24 million ducks and half a million geese killed annually. Nearly all the birds are raised in intensive confinement systems, and all endure brutal, intensive force feeding, several times a day, prior to their deaths.
Approximately 500,000 birds are killed annually for foie gras in the United States. Other major producers of foie gras include Hungary, Bulgaria and China."
Redigerat av Jubbe063: 23-09-2013, 23:02