Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          6 sidor V   1 2 3 > »   
          Skriv svarNytt inlägg
          > Angående Gåslever !
          Motti
          Inlägg 23-09-2013, 21:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          All Gåslever kommer inte från tvångsmatade Gåsar ! ni måste lära er skillnaden innan ni kritiserar folk som äter den .Den Gåslevern vi äter här kommer från Ungern och kommer absolut inte från tvångsmatad Gås .Sedan är det skillnad på Gåslever och Gåsleverpastej ! samma med Anklever och Ankleverpastej ! Gåslever äter man hel liksom Anklever ,pastej är prossesad och innerhåller en hel del fet kryddor mm .
          En del av er här är som fåraherden som skrek Vargen kommer ! den dagen vargen kom så brydde sig ingen om hans skrik !
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 23-09-2013, 22:18
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Var lagom kaxig. Du skrev faktiskt att hon fick gåsleverpastej till lunch. Du kan väl inte mena att man ska toka det som hel gåslever från Ungern blink.gif
          Blev det för pinsamt när du hade läst på lite så att du måste ändra din version?


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Jubbe063
          Inlägg 23-09-2013, 22:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 578
          Medlem sedan:
          27-02-2011
          Medlem nr: 40 199



          CITAT (Motti @ 23-09-2013, 22:58) *
          All Gåslever kommer inte från tvångsmatade Gåsar ! ni måste lära er skillnaden innan ni kritiserar folk som äter den .Den Gåslevern vi äter här kommer från Ungern och kommer absolut inte från tvångsmatad Gås .Sedan är det skillnad på Gåslever och Gåsleverpastej ! samma med Anklever och Ankleverpastej ! Gåslever äter man hel liksom Anklever ,pastej är prossesad och innerhåller en hel del fet kryddor mm .
          En del av er här är som fåraherden som skrek Vargen kommer ! den dagen vargen kom så brydde sig ingen om hans skrik !


          Viss är det skillnad på gåslever och gåsleverpastej. o det var gåsleverpastej du skrev i förra tråden :-)

          Bra om du väljer produkt som ej kommer från tvångsmatade djur.

          Men FYI kritiserade jag inte dig personligen, utan företeelsen som sådan.

          Vet man inte till 110% att delikatessen är etiskt framtagen ska man undvika den. En paralell var ju nyligen att många klädkedjor lovprisade sig själva för sina fina dunjackor och att dessa gjorts i värsta gulligull stil. Men sen avslöjades det att dunet inte alls plockades från döda djur utan slets av fåglarna medan de levde..... En visd tonfisktillverkare lovordade sitt etiska tillverkning, men avslöjades senare att produkten kom till genom olagligt användande av ej delfinsäkra garn.

          Listan kan göras lång med produkter som producenterna garanrerar etiskt tillverkning, men där sanningen är nåt helt annat.

          Men ät gärna den Ungerska produkten, jag skulle inte göra det eftersom jag tror att risken är allt för stor för att sanningen är en helt annan är producentens lovord :-)
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 23-09-2013, 22:43
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Det är i Frankrike som huvudelen av gåsarna tvångsmatas då det anses vara en Fransk delikatess ! Den Gåslevern vi äter här då och då impoteras från Ungern .
           
          Citera
          Jubbe063
          Inlägg 23-09-2013, 22:57
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 578
          Medlem sedan:
          27-02-2011
          Medlem nr: 40 199



          CITAT (Motti @ 23-09-2013, 23:43) *
          Det är i Frankrike som huvudelen av gåsarna tvångsmatas då det anses vara en Fransk delikatess ! Den Gåslevern vi äter här då och då impoteras från Ungern .


          Sanning med modifikation.

          Ungern står för ca 8,2% av produktionen i världen 2005. dvs Ungern är näst största producent efter Frankrike.

          Eftersom efterfrågan är större än utbudet kan inte Frankrike leverera till hela världen. O för att delikattessen ska hålla efterfrågad klass duger inte vanlig normal lever, det ska vara fettlever (vilket uppnås med tvångsmatning).

          siffror från 2005, visar detta.

          Country Production (tons, 2005) % of total
          France 18,450[30] 78.5%
          Hungary 1,920[30] 8.2%
          Bulgaria 1,500[30] 6.4%
          United States 340 (2003)[31] 1.4%
          Canada 200 (2005)[32] 0.9%
          China 150[30] 0.6%
          Others 940 4.0%
          Total 23,500[30] 100%

          och enligt http://liberationbc.org/issues/foie_gras#global så var det liknande siffror 2012.

          " France produces and consumes 90 percent of the world's foie gras, with roughly 24 million ducks and half a million geese killed annually. Nearly all the birds are raised in intensive confinement systems, and all endure brutal, intensive force feeding, several times a day, prior to their deaths.

          Approximately 500,000 birds are killed annually for foie gras in the United States. Other major producers of foie gras include Hungary, Bulgaria and China."

          Redigerat av Jubbe063: 23-09-2013, 23:02
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 23-09-2013, 23:11
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Hur vet du att gässen inte tvångsmatas i Ungern? Man tvångsmatar för att levern ska bli så stor som möjligt (onaturligt stor) vilket gör att man får ut mer lever av varje gås än som annars varit fallet. Vissa länder har förbjudit tvångsmatning men vet du säkert hur det är i Ungern. Annars vore det ju konstigt om inte dom också vill få så bra betalt som möjligt för det dom producerar. Jag är inte lika säker som du att det inte görs i Ungern.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 23-09-2013, 23:17
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Men snälla nån Stintan ! sitter du på veta allt biblen ? har du en gång refleckterat över hur du beter dig här på forumet ! Du borde gå en kurs i Positivt tänkande !
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 23-09-2013, 23:30
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Motti @ 24-09-2013, 00:17) *
          Men snälla nån Stintan ! sitter du på veta allt biblen ? har du en gång refleckterat över hur du beter dig här på forumet ! Du borde gå en kurs i Positivt tänkande !

          Det som gör att folk tycker gåslever är ett förkastligt val i delikatessdisken är inte att den är från Frankrike utan att den i regel kommer från tvångsmatad gås. Att gåslevern kommer från Ungern gör inte nödvändigtvis produkten bättre ur djurskyddssynpunkt såvida de inte har förbjudit tvångsmatning i Ungern eller att leverantören kan garantera att gåsen inte är uppfödd så.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 23-09-2013, 23:42
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Motti @ 24-09-2013, 00:17) *
          Men snälla nån Stintan ! sitter du på veta allt biblen ? har du en gång refleckterat över hur du beter dig här på forumet ! Du borde gå en kurs i Positivt tänkande !


          Nej men jag är ganska allmänbildad och rätt vetgirig så därför försöker jag att ta reda på fakta istället för att bara tro en massa saker innan jag yttrar mig.

          En sån kurs skulle nog passa dig bättre än mig.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 23-09-2013, 23:47
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Är man allmänbildad som du säger att du är så kan man inte hela tiden påstå att man vet allt då blir man aldrig fulllärd ! man får faktiskt acceptera att andra också vet vad de talar om .Men du kanske har varit i Ungern på Gåsfarmar så du vet precis hur det går till ?
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 24-09-2013, 00:11
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          Stintan har väl aldrig påstått att hon vet allt. Tvärtom är det väl du som tolkat att hon vet allt. Vilket i och för sig är ganska smickrande för Stintan. Har du själv varit på en ungersk gåsfarm?

          Tvångsmatning av gäss för tillverkning av foie gras* (=gåslever) är inte förbjuden i Ungern då den räknas som "traditionell". Det mesta exporteras dock, i huvudsak till Frankrike och enligt fransk lag måste gässen vara matade med gavage (=tvångsmatning) för att få säljas som foie gras. Om man då tänker lite logiskt blir slutledningen att huvuddelen av ungersk foie gras är från tvångsmatade gäss. Hur vet du att den gåslever du har hemma inte är från ungerska tvångsmatade gäss?

          Det är bara ett fåtal länder inom EU som tillåter tvångsmatning av gäss för tillverkning av foie gras: Frankrike, Beligen, Bulgarien, Spanien och Ungern.

          Det är bara en ytterst liten bråkdel av all foie gras som säljs som är "etisk" antingen genom jakt på gäss vid en tidpunkt då de naturligt har förfettade levrar genom att de "ätit upp sig" eller genom utfodring "ad libitum" d v s fri tillgång till foder utan tvångsmatning. Det senare testas tydligen i Spanien vad jag kunde utröna.

          *libamaj på ungerska

          Redigerat av Kryddan03: 24-09-2013, 00:20


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 24-09-2013, 00:14
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Motti @ 24-09-2013, 00:47) *
          Är man allmänbildad som du säger att du är så kan man inte hela tiden påstå att man vet allt då blir man aldrig fulllärd ! man får faktiskt acceptera att andra också vet vad de talar om .Men du kanske har varit i Ungern på Gåsfarmar så du vet precis hur det går till ?


          Nu är du bara dum! Det är du som påstår det. Jag har aldrig påstått att jag vet allt för det gör jag vekligen inte.

          Har du själv varit där och kollat på gåsuppfödningen? Jag har inte sagt att jag vet hur det går till i Ungern. Jag frågade ju dig. Läs om och läs rätt!


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 24-09-2013, 09:18
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          Visst tvångsmatas gäss i Ungern! Har sett det med egna ögon för ett antal år sedan.
          Resultatet finns att beskåda i bl a Budapests saluhall. Där hänger/ligger det stora gåslever på rad och med stora i det här fallet så är de långt över "normalstorlek".




          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 24-09-2013, 09:35
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Tack Kryddan och ninnisky, då är det alltså, som jag misstänkte, inte förbjudet att tvångsmata gäss i Ungern.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-09-2013, 10:59
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Det skulle vara intressant att få reda på Mottis källa för att den gåslever hon sätter i sig kommer från icke tvångsmatade gäss. Fast med tanke på alla matlarm med hästkött mm så tror jag inte på några garantier längre.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 24-09-2013, 11:06
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Någon fakta från det hållet får du nog titta i stjärnorna efter. Sällan det kommer annat än "hittepå" därifrån tyvärr.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 24-09-2013, 11:30
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Naturligtvis tvångsmatas gäss också i Ungern:

          http://www.linkedin.com/groups/FOUR-PAWS-c...887.S.186826396
          http://www.fao.org/docrep/005/y4359e/y4359e0d.htm
          http://www.foodproductiondaily.com/Supply-...gras-production
           
          Citera
          theseraphim
          Inlägg 24-09-2013, 11:40
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          Ungern o Rumänien osv kanske har ett officiellt förbud men ute i verkliga världen där nere skiter myndigheterna i allt så länge man jan tjäna pengar på det. Själv tycker jag inte om lever överhuvudtaget, gillar inte smaken helt enkelt.
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 24-09-2013, 11:58
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Har sett på TV hur man just i t ex Ungern tvångsmatar gässen för att få en så stor gåslever som möjligt.

          Fast varför egentligen skriver vi i trådar där någon , som jag ser det , bara hittar på och hittar på både det ena och det andra ?


          Så , Motti , åker du själv till Ungern och kollar gässen från det att de är små så att de inte tvångsmatas ?

          Hur följer du sedan upp att " din " gåslever " ( eller gåsleverpastej som du först skrev ) kommer från just den gåsen som INTE blivit tvångsmatad ?

          Redigerat av mamamaggan: 24-09-2013, 12:56


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 24-09-2013, 13:33
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Hela idén med foie gras är väl att gässen ska tvångsmatas för att levern ska bli riktigt fet? Annars får man väl inte den rätta konsistensen att den smälter i munnen och blir så len. Hur man gör med pastej vet jag inte för man skulle ju kunna använda vanlig gåslever till pastejer och patéer men då är den väl "sämre" om man jämför med vad de franska gourmetkockarna tillagar som är förlagan.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera

          6 sidor V   1 2 3 > » 
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 21-06-2025, 07:23
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon