CITAT (Gossen Ruda @ 11-03-2016, 08:57)

Fysiologiskt är människan en allätare, vi klarar oss inte på en ensidig växt- eller köttdiet. Vårt tarmsystem är något mellanting där vi kan tillgodogöra oss mycket men inte allt. Likaså finns det brister i hur kroppen tar hand om födan. En ko kan leva på enbart gräs, skulle vi försöka oss på det blir vi inte gamla. Att vi kan klara oss på en vegetarisk diet beror på att människan via ett långvarigt avelsarbete har skapat en rad proteinrika växter som inte förekommer i naturen. Är det verkligen någon som tror att det växer sojabönor i naturen? Man vet inte ens vilket som är ursprunget. Vi kan å andra sidan inte klara oss på en ensidig köttdiet eftersom vi också behöver näringsämnen från växtriket, C-vitamin t.ex. Det är bra att ha många ben att stå på. Många forskare anser att det var först när människan började äta mer kött som vår hjärna kunde börja utvecklas, den behöver mycket protein.
Hå hå ja ja. Här haglar det både okunskap, missförstånd, feltolkningar och rena skrönor.
Människan är helt riktigt en omnivor och oportunistisk födosökare. Så där säger jag inte emot dig.
Men ser vi historiskt på exempelvis Enuiter så var vegitabilisk föda noll och inget, de lilla gröna de fick i sig kan nog nästan räknas som olycksfall i ätandet. C-vitaminer finns i massor i Valögon, sälögon etc etc. Dettqa eftersom du nu tog upp C-vitamin. Generation på generation levde från vaggan till graven av animalisk föda. Med början med modersmjölk för att sedan gå över till inälvor, späck, kött, fisk, fågel, ägg och så vidare. Vegitabilier sken med sin frånvaro.
Åt den andra extremen finns sen 500-talet f.Kr. rätt bra dokumentation av helvegitarisk livsstil, både i Medelhavsvärlden och i Indien. De äldsta beläggen för köttätande bland våra förfäder är mer än tre miljoner år gamla (McPherron et al. (2010). Evidence for stone-tool-assisted consumption of animal tissues 3.39 million years ago at Dikika, Ethiopia. Nature466:857-860). Där går att läsa att människan av naturliga skäl mestadels levde på vegitabilier i form av rötter, nötter, löv, frukt i viss mån. Kött åts så fort tillfälle gavs men det hände inte allt för ofta. Kött i olika former var en enorm lyx som inte inträffade allt för ofta innan människan lärt sig effektivare sätt att fånga och döda andra djur.
Men hur som helst. Finns enorm mängd data på folk som levt på de mest konstiga dieter i generationer utan att ta nämnvärd skada.
Slutsatsen är att Omnivorer till skillnad från Carnivorer och herbiforer har den fina egenskapen att de kan överleva på allt från enbart vegitabilier till ren köttdiet utan att ta någon fysisk eller psykisk skada. Ta bara vår Svenska BJÖRN som exempel. De kan leva hela sina liv på vegitabilier om de inte har möjlighet att få tag i bytesdjur.