Jag blev nyfiken på vaniljorkidén efter att ha sett en glimt av ett inslag i - var det i Gröna rum?
Någon här som gjort sig erfarenheter?
**************************************************************
Beskrivning Klättrande orkidé med fingertjock 10-30 m lång stam; man odlar den vid stödträd som kakaoträd. Den behöver inte rotas i jord utan lever parasitärt på andra träd och genom långa luftrötter. Bladen är lansettformade och köttiga, släta och blanka. När växten är tre år kommer stora gulgrönvita trumpetblommor, inte olika kaprifol, välluktande och 5-7 cm långa, i klasar i bladvecken - de slår ut i soluppgången och vissnar efter några få timmar. På odlad vanilj är fröna inte grobara utan måste förökas genom sticklingar (stjälkbitar binds fast på trädstammar).
Sedan blommorna pollinerats tar det ett halvår för frukterna att bli halvmogna - de ska vara 15-25- cm långa, köttiga och gröna till gröngula, mycket lika haricots verts, 3-5 frukter (vaniljskidor) från varje blomklase.
BehandlingDe nyskördade skidorna är luktlösa. Hanteringen av dem är lite olika på olika platser. På Madagaskar, som producerar mest, doppas skidorna i kokande vatten ett par minuter för att hejda fortsatt mogning, varefter de får genomgå ett halvårs behandling med soltorkning på dagarna och svettning i ylletyg på nätterna. I Uganda har man fått ner jäsningstiden till mycket kortare genom att skidorna krossas och behandlas vid högre temperaturer. När skidorna är klara är de mörkbruna och glansiga och väger 7-8 gram, en femtedel av ursprungsvikten.
(Det verkar oerhört knepigt!!)