Plommon innehåller för lite syra för saft. Vissa körbär passar för saftkok, andra inte. Bigarråsaft och plommonsaft är nog lika ent i smaken. En god likör kan man göra av plommon: Skölj och halvera plommon och tryck ner dem tätt i en glasburk med bra lock, krossa tio-femton av kärnorna och lägg dem i burken. Häll på enkel konjak så att det täcker. Låt det stå och dra några veckor i rumsvärme. Ät de inlagda plommonen som efterrätt med glass, eller använd dem som fyllning i kaka, paj eller tårta. Plommonkonjaken ska stå mörkt i en försluten flaska. Skilj av bottensatsen efter ett par månader. Sedan är det tålamodet som avgör hur god likören blir. Min är från -96 och smakar riktigt bra.
--------------------
<span style='font-family:Arial'><span style='font-size:8pt;line-height:100%'><span style='color:red'> Göran Carlsson gc@odla.nu </span></span></span>
|