Dags för fastlagsbullen Redan före jul kunde man stöta på de frestande fastlagsbullarna i butiksdiskarna. Nu finns de överrallt och det börjar bli dags på riktigt att stoppa i sig en bulle.
Fastlagen går egentligen ut på att fylla på kroppens fettdepåer inför fastan. Oavsett om vi behöver det i dag eller ej så är det märkvärdigt gott med vetebulle, mandelmassa och grädde på en och samma gång.
Semla kommer av simila, det fina vetemjölet som användes till bullarna på Fettisdagen som förr också kallades vetetisdag. Den åttonde februari är det Fettisdag i år men redan på måndagen, bullamåndag, lekte man förr fastlagslekar och åt fastlagsbullar i Skåne.
Mindre kul är att fem fastlagsbullar eller semlor fyller ditt dagsbehov av energi.
Detta knöckade jag här.och nedan
länk knycklades till här.en:Semla Semla, kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse som förr traditionellt åts under fastlagen. Fettisdagen är tisdagen i fastlagsveckan. Belägg finns att namnet fettisdag använts i Sverige redan 1594. Innan tog man farväl av fet mat och kött frossade man i fett och i många länder klädde man även ut sig. I flera katolska länder är det karneval under fastlagen, efter orden carne och vale som betyder "kött farväl". Namnet "hetvägg" är en felöversättning av tyskans heisse Wecken ("varma kilar"), vilket kom av bullarnas form på den tiden. Bakverket med det namnet tillverkades nämligen genom att bullarna fylldes med mandelmassa och kokades sedan i mjölk. För att så många bullar som möjligt skulle få plats i kastrullen, gjordes de kilformade (dvs trekantiga). Den varianten kom på 1700-talet, den moderna typen av semla är känd sedan tidigt 1900-tal.
Numera säljs och äts semlor redan strax efter jul och under hela vintern. Namnet hetvägg har tyskt ursprung. Ordet semla kommer antagligen från latinets semila som betyder fint mjöl. I Sverige består semlor oftast av en söt vetebulle med avskuret lock och med mandelmassa och vispad grädde som fyllning under florsockerpudrade locket. I Finland kallas Sveriges semla för bulle, och en semla är vad svenskarna kallar småfranska.
Traditionellt placeras semlan i en djup tallrik varefter varm mjölk mjölk tillsätts och alltsammans äts sedan med sked. Denna metod är numera ovanlig, istället äts semlan direkt som en bulle.
Se även: svenska maträtter
Smaklig måltid!!!