CITAT (kiki @ 24-03-2005, 08:28)
Det enda jag kan tänka mig hjälpte när du kokade vattnet är samma sak som händer här varje morgon..
Vi har eget vatten med massor av kalk i, och när vi kokar tevatten i vattenkokaren Delar av kalken har liksom materialiserat sig och svävar omkring på botten.
Halaj!
Jo, det handlar om mättnadsgrad. Med det flesta ämnen som man kan lösa i vatten brukar lösligheten öka med ökande temperatur.
Ex. Salt i vatten.
Man tager ett glas vatten och häller i en tesked koksalt. Allt löses upp. Fortsätter man att hälla i mer salt så kommer man till en gräns där vattnet inte längre kan lösa upp saltet, utan det lägger sig på botten hur mycket man än rör om. Man har då nått 100% mättnad. Värmer man denna blandning i mikron t.ex. så kommer en del av saltet på botten att lösas upp i vattnet. Lösligheten har ökat. Man når en ny jämvikt. Slår man nu över detta varma vatten (utan saltet på botten) i ett annat glas som man ställer i kylskåpet så kommer det extra saltet som man kunde lösa upp i mikron att fällas ut och lägga sig på botten av glaset.
Detta om mättnad.
Nu kommer det kluriga. Med kalk är det tvärtom! Lösligheten_minskar_med ökad temperatur! Varför? Inte en aning, men så är det.
I alla fall, man kan med upphettning separera/fälla ut en del av kalken i vatten. Koka bort den går INTE.
Har man hängt med i ovanstående så har man förklaringen till att man måste kalka av kaffebryggaren lite då och då.
//T