Nu har jag snart bott i mitt lilla hus ett år och har nyligen grävt bort förre ägarens komposter (där kirskål, brännässla och vild nyponros frodades).
Planen är att ha en varmkompost och en eller två vanliga nätkomposter. Har precis börjat använda den tomma varmkomposten och är grymt osäker på vad jag vågar lägga i den. Organiskt har jag fattat och finfördelat har jag lyckats läsa mig till, men allt annat då? Är trötta päron som börjar övergå till flytande form ok? Innehåller "gamla frukter/grönsaker" dåligheter? Blir inte allt ruttet/mögligt eller är själva poängen att undvika sånt? Den förre ägaren fyllde sin kompost med äpplen, grenar och annat skräp, men eftersom komposten mådde så dåligt vet jag egentligen inte vad som funkade och inte funkade, eller hur länge något legat. (jag har köpt av ett dödsbo så jag har ingen att fråga)
Jag har läst om kompost här på odla men behöver konkreta tips, finns det nån enkel tips-lista på vad jag ska stoppa i och vad som ska hivas i soporna istället?
Som nybörjare känns det som att varje svar ger fler frågor, visdom känns långt bort...
/psykot
--------------------
psykot - zon 2-3 sthlm/älvsjö (är det 2 eller 3?) och kattgrabbarna snyggo & vilding
|