VERMONT MAPLE WALNUT PIE (Valnötspaj med lönnsirap), 12-14 bitar
Pajskal:
3 dl vetemjöl 0,5 krm salt 115 g kallt smör i cm-stora kuber 1,5 msk kall, pressad citron 2-3 msk isvatten
För hand:
Hacka med mördegsblandare eller bordskniv samman mjöl, salt och smör till en smulig massa. Sätt till citronsaft och sedan så mycket vatten att du kan forma en boll genom att krama ihop degen lätt.
Med matberedare:
Kör mjöl, salt och smör på hög hastighet till en smulig massa. Sätt till citronsaft och vatten medan maskinen går och kör ytterligare några sekunder, tills degen nästan bildat en boll. Krama ihop degen lätt till en boll.
Platta ut till en tjock kaka och svep in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp 4 timmar eller över natten.
Fyllning:
3 ägg 2 dl lönnsirap 0,5 dl ljus sirap 1 dl brun farin 4 msk smält smör 1 tsk pressad citron 1 tsk vanila 0,5 krm salt 5 dl hackade valnötskärnor
Garnering:
150 g mörk blockchoklad (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen, klä formen och krusa kanten. Låt formen stå i kylskåpet en halvtimme.
Vispa upp äggen lätt. Sätt till alla ingredienser till fyllningen utom nötter och blanda ordentligt. Rör ner nöthacket och bred ut fyllningen i skalet.
Grädda 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 30 min, tills fyllningen känns fast och en provsticka är torr. Ta ut formen och låt den svalna på galler.
Garnering: Smält blockchokladen i en kastrull på svag värme. Spritsa chokladen i sicksack-mönster. Servera pajen rumstempererad med vaniljglass.
|