Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Godaste julgodiset, Flera sidor med tips!
          160kvm stort hus
          Inlägg 01-11-2005, 09:51
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 857
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 016



          Hej!
          Här kommer en liten länk från familjeliv.se.
          Det är samlade recept på julgodis.

          Tipsar om att limekolan är jättegod.. *blink blink*

          De här recepten fick jag ihop förra året med hjälp av alla FL:are..

          HÄR KOMMER ALLA RECEPT SAMLADE... GOD JUL!!
          Vitchoklad med polkagrisar
          Smält vit choklad i vattenbad och blanda i krossade polkagrisar. (Dosera efter smak) Klicka ut på bakplåtspapper och kyl. MUMS!

          Äppelmarmeladgodis

          3 kg äpplen
          2 dl äppelcider

          5 dl socker / liter puré

          Skölj och dela äpplena till mindre bitar och lägg dom i en stor kastrull. Häll i äppelcidern och koka under lock en bra stund tills allt blivit mosig, hjälp till med en träsked.
          Passera moset genom en sil, mät upp hur mycket det blev och tillsätt rätt mängd socker.

          Koka massan till den blir riktigt tjock en aning mörk. Häll en klick på ett tefat och ställ i kylen någon minut. Blev det stelt är det klart...annars fortsätter du kokandet.
          Täck en form med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i den. Låt den stelna. Skär i små kuber och rulla i strösocker. Mums! Eller skippa strösockret och ät kuberna på en ostbricka.

          Mormors fudge

          3 dl socker
          3 msk smör
          2 dl grädde
          1 msk vaniljsocker
          2 msk kakao

          Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka till kulprov.





          Matildas fudge (detta är mitt favvorecept)

          1 dl sirap
          3 dl socker
          2 dl grädde
          3 msk kakao
          1 msk vaniljsocker
          2 msk smör

          Häll allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka till kulprov. Häll ner vaniljsocker och smör.
          Ta plattan från värmen och rör om häftigt. Häll ut smeten på bakplåtspapper.

          Mums!!!



          Limekola

          100gr smör
          2 dl grädde
          3 dl socker
          1 dl ljus sirap
          1 tsk vaniljsocker
          rivet skal från 2 limefrukter

          Smält smöret i en kastrull. Häll i allt utom limen. Rör väl. Koka utan lock. 15 minuter om du har en smal kastrull, 30 minuter om du har en vid kastrull. (eller till kulprov)
          Häll ner limen och koka 2 minuter.





          Marknadsgodis

          6 dl mjöl
          5 dl socker
          4 dl florsocker
          1 dl kakao
          125 gr kokosfett
          1,75 dl vatten
          100 gr margarin

          Blanda socker, vatten, koksfett och margarin i en kastrull och värm till allt är smält. Blanda det andra i en bunke och häll sedan över sockerlagen. Blanda väl och häll i lite långpanna. Låt stelna svalt och skär i bitar.





          Chokladkola II

          100gr smör
          3 msk kakao
          3½ dl socker
          1 msk vaniljsocker
          1 dl sirap
          2 dl grädde

          Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll ner resten och rör om väl. Koka utan lock på svag värme, men det måste koka. Kolan är klar vid kulprov.




          Chokladkola

          4 dl mjölk
          2 dl grädde
          2½ dl strösocker
          200 gr glukos
          40 gr smör
          60 gr mörk choklad

          Hacka choklad och lägg alla ingredienser i en rymlig kastrull. Koka till smeten är 118 grader. ( Eller till kulprov.) Häll upp i smörad form och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper.


          marsipanstubbe: kavla ut mandelmassa ganska tjockt, lägg i en sträng nougat. Rulla ihop och pensla tjockt med smält blockchoklad på. Ser precis ut som en bit trädgren! Kyl och skär sedan halvcmtjocka skivor.

          Brända mandlar.

          Skålla mandlar, vänd dem i äggvita och sen i florsocker.

          Skjuts in i ugnen 100grader i ca 30 min, de ska få lite färg.

          Mmmmmmm........

          Kaffegodis
          blanda mandelmassa eller marsipan med kaffepulver, rulla massan till små kulor som ni sen doppar i någon form av smält choklad.
          Jag brukar blanda o ta en del med mörkchoklad en del med ljus. När de stelnat lite brukar jag ringla över ljuschoklad på de mörka o mörk på de ljusa... Enkelt men gôôr gôtt!

          Mozartkulor!
          kavla ut marsipan, dela i rutor, lägg en bit nougat på varje ruta och "vik" varje ruta till en liten boll. doppa i smält choklad. det är väl som anncas stubbe typ, fast i kulform. det är SÅ gott *vill ha jul nu*

          Segt risgodis.ca 60 bitar300 g marshmallows75 g smör/margarin3 ½ dl kokosflingor6 dl rice crispies1 ½ dl salta nötter.Smält smöret i en kastrull, rör i marshmallows och smält på medelvärme.Ta kastrullen av plattan och rör ner övriga ingredienser.Häll upp i en liten bakplåtsklädd långpanna. Plattra till massan och låt svalan, skär sedan i rutor.
          Glöggtryffel !!!

          kulor:
          1 dl vispgrädde
          400 g blockchoklad (gärna mörk)
          1 ½ dl glögg (gärna starkvins glögg, blir godast då smile.gif
          2 msk smör
          1 ½ dl russin

          glasyr:
          100 g blockchoklad (gärna mörk)
          50 g finhackad mandel

          Lägg russinen i 1 dl glögg, låt stå.
          Koka upp grädden och smält chokladen i grädden. Ta från värmen och rör i smöret. Tillsätt russinblandningen och resten av glöggen. Låt svalna. Rulla kulor och glasera i smällt blockchoklad blandad med mandeln. Förvara svalt.



          Röda juläpplen

          5 små äpplen
          3 dl strösocker
          1 1/4 dl vatten
          ½ smk glykos
          röd karamellfärg
          Tunna grillpinnar/blomsterpinnar
          Börja med att polera äpplena och ta bort skaften och även lite av blomman i botten. Lös socker i glykos och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen på kraftig värme och testa när den är klar genom att sätta ner en sticka i lagen. Blir den glasartad och fast är den färdig. Tillsätt hushållsfärg och rör om. Stick ner pinnarna i äpplena och doppa dom i lagen. Snurra lite på dom så att överflödig lag droppar ner i kastrullen. Låt de svalna stående på en tallrik.

          Tryffel
          1 ½ dl vispgrädde
          100 gr smör
          250 gr mörk choklad
          2 msk farinsocker
          1 msk vaniljsocker
          1 msk strösocker
          1 krm kardemumma
          Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga ingredienser och rör om till chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar. Förvara svalt. Du kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.

          Marsipangodis
          250 gr mjuk nougat
          250 gr mandelmassa
          200 gr mörk blockchoklad
          Dela nougaten i 30 lika stora bitar och forma de försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30 bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna. Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

          Knäck
          tid ca 2 tim för ca 60 st behövs
          1½ dl socker
          1½ dl vispgrädde
          1½ dl ljus sirap
          2 msk smör
          1 dl skållad, hackad mandel
          Blanda smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt den sjuda på svag värme i 1 - 1½ tim och rör då och då. Testa med kulprovet enligt ovan. Tillsätt då mandeln och slå upp på formar för att svalna. Kan gärna ställas kallt.

          Knäck i mikro
          tid ca 15 min för 40 st
          1 dl vispgrädde
          1 dl strösocker
          1 dl sirap
          3 msk skållad, hackad mandel
          Blanda grädde, socker och sirap i ett kärl som har höga kanter och tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 8 minuter och gör kulprovet. Rör ner mandeln och fyll formarna.

          Gräddkola
          3 dl vispgrädde
          ½ dl ljus sirap
          3 dl socker
          Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

          Chokladkola
          3 msk kakao
          2 dl socker
          2 dl ljus sirap
          3 dl grädde
          Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme till kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.

          Mockakola
          3 dl vispgrädde
          ½ dl ljus sirap
          3 dl socker
          2 ½ msk snabbkaffe
          Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

          Vaniljkola
          2 dl vispgrädde
          3 dl strösocker
          2 msk vaniljsocker
          1 dl ljus sirap
          2 msk glykos
          100 gr smör
          Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka till kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

          Kola i mikro
          50 gr smör eller margarin
          1 dl vetemjöl
          1 msk kakao
          1 dryg dl strösocker
          3/4 dl ljus sirap
          Blanda allting i en form med höga kanter som tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 1 min. Tag ut formen och rör om ordentligt. Sätt in på full effekt ytterligare 4 - 5 min. Kontrollera med kulprovet. Häll ut smeten på bakplåtspapper och skär sedan när kolan har svalnat, i fyrkanter.

          Fudge
          5 dl mjölk
          50 gr smör
          1 tsk salt
          2 msk vaniljsocker
          1½ dl kakao
          8 dl socker
          Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning till den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, till smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar som sedan ska förvaras kallt.

          Chokladtoppar
          ca 30 st
          200 g mörk blockchoklad
          100 g hackade valnötter
          2 dl russin
          4 msk konjak
          Smält chokladen i vattenbad eller
          mikrovågsugn på låg effekt. Blanda
          i övriga ingredienser och
          klicka ut på smörpapper.

          Kolaknäck
          3 dl vispgrädde
          1 dl socker
          1 dl ljus sirap
          1 tsk vaniljsocker
          100 g hackade nötter eller mandel
          Blanda alla ingredienser utom nötterna och koka tills det tjocknar, i 20-25 minuter. Droppa lite kolasmet i kallt vatten. Om den går att rulla till en liten kula är smeten klar. Blanda i nötter eller mandel och häll upp i knäckformar.
          Förvaras svalt i burk.

          Lättgjord chokladkonfekt
          ca 20 st
          200 g vit blockchoklad
          2 dl Cornflakes
          Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågs-ugn på låg effekt. Blanda i Cornflakes och klicka ut på smörpapper.

          Krokantbollar (ca 30 st)
          1 dl socker, 1 påse hackade hasselnötskärnor (35 gr) eller nötter, 250 gr mjuk nougat, 2 msk konjak eller 1 krm konjaksarom, 75 gr mörk blockchoklad.
          Till garnering: 100 gr mörk blockchoklad
          Smält sockret under omrörning i en stekpanna. Tillsätt nötterna och häll sedan upp smeten (krokanten) på en plåt. Låt den kallna och stöt den sedan fint i en mortel. Smält nougaten på svag värme och tillsätt krokanten och ev konjak/konjaksarom samt finhackad mörk choklad. Forma smeten till små bollar.
          Bryt chokladen till garneringen i små bitar i en skål och smält den i vattenbad eller på full effekt i mikrovågsugn 30-60 sekunder. Doppa ena halvan på bollarna i chokladen och låt stelna. Bollarna bör förvaras kallt!

          Jordnötsbräck

          Ingredienser
          220 g osaltade jordnötter (alt 225 g med skal)
          400 g strösocker
          1 msk osaltat smör (ev mjölkfritt)
          ½ tsk bikarbonat

          Gör så här:
          Om du använder dig av oskalade jordnötter: börja med att skala dem.
          Häll sockret i en stekpanna, lika stor som största plattan på spisen.
          Sätt plattan på medelvärme. Låt sockret smälta långsamt utan omrörning. Tillsätt smör och bikarbonat under omrörning och till sist nötterna.
          Häll ut massan i en oljad långpanna. Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.

          Lättgjord chokladgodis
          ca 75 st
          1 blockchokladkaka ljus, eller mörk som ger mest smak
          2 dl hasselnötter eller mandel
          2 dl russin
          Smält blockchokladen i micron eller över vattenbad
          hacka nötterna och russin lite lätt
          blanda alltsammans och klicka ut på plåt,
          låt stelna och förvara i kylen
          variera med att istället blanda smält choklad med cornflakes.


          Mintkyssar
          4 dl Florsocker
          1 dl Vatten
          1 tsk Ättikssprit
          50 g mörk Blockchoklad
          10 droppar Pepparmyntsolja
          lite Matolja

          Så här gör du:
          1. Häll florsockret, vattnet och ättikspriten i en kastrull
          och låt koka på ganska hög värme i 10 minuter.
          Rör om lite då och då.

          2. Droppa en droppe av blandningen i vatten. Fånga upp
          droppen och dra isär den.
          Blir det en tråd, är massan färdig.

          3. Häll upp massan i en oljad rostfri skål och låt den
          svalna lite.

          4. Tillsätt nu pepparmyntsoljan under omrörning och ställ
          sedan skålen i en kastrull där vatten kokar.
          Rör om tills massan tjocknar

          5. Spritsa ut massan i duttar. Stora som femkronor, på
          ett smörpapper och låt dem stelna.

          6. Smält blockchokladen i ett vattenbad.

          7. Gör en liten strut av smörpapper med ett litet hål i
          botten.

          Häll blockchokladen i pappersstruten och dutta ut en
          liten klick mitt på varje mintkyss.

          Tips! Om du inte har en spritspåse kan du istället
          använda en fryspåse av plast som du klipper av en liten
          bit av det ena hörnet på.


          Nötbräck
          200 g mörk eller vit Blockchoklad
          100 g Hasselnötter.

          Så här gör du:
          1. Smält chokladen i vattenbad

          2. Tillsätt nötter och rör om.

          3. Häll ut blandningen på ett smörpapper, med hjälp av
          en slickepott, och låt den stelna.

          4. Bryt chokladen i bitar och lägg upp på ett fat.

          Tips! Blanda gärna i lite russin.

          Choklad krisp

          200 g mörk eller ljus Blockchoklad
          2-3 dl Cornflakes

          Så här gör du:

          1. Smält chokladen i vattenbad

          2. Tillsätt Cornflakes och rör om.

          3. Häll ut blandningen på ett smörpapper, med hjälp av
          en slickepott, och låt den stelna.

          4. Bryt i bitar och lägg upp på ett fat.

          Tips! Blanda gärna i lite russin.

          Dajminspirarad 5 minuters kola
          3 tsk Kakao
          3 msk Vetemjöl
          2 dl Strösocker
          75 g Smör eller margarin
          3 msk ljus Sirap

          (1 dl grovt hackade nötter) inte nödvändigt - blir gott utan

          Så här gör du:
          1. Hacka nötterna.

          2. Blanda alla ingredienserna utom blockchokladen i en
          tjockbottnad kastrull, och låt allt koka i 5 minuter under
          omrörning.

          3. Häll upp smeten på ett välsmort fat, eller på
          smörpapper.

          4. Låt smeten stelna, och skär sedan ut fyrkantiga
          eller avlånga bitar.

          5. Smält chokladen i vattenbad och doppa bitarna i
          den, eller pensla ”dajmen” med choklad.

          Dajm
          100g skållad hackad mandel
          4 dl socker
          250 g blockchoklad
          1 msk smör

          Hacka mandeln ganska fint. Smörj en plåt.
          Slå sockret i en stekpanna. Låt det smälta, medan du rör då och då. Så småningom blir sockret ljusbrunt och flytande, utan klimpar. Lägg då i mandeln. Slå sockermassan (som kallas nougat) på plåten. Låt den svalna i 5 minuter.
          Skär den i avlånga fyrkanter på ca 2x3 cm. Låt nougaten fortsätta kalna. Efter en ca 30 min kan du bryta isär bitarna.
          Smält chokladen tillsammans med en msk smör.
          Lägg i en bit nougat i taget och tag upp den med hjälp av en gaffel.
          Låt stelna på smörpapper.


          Jordnöts&chokladkakor

          1½ dl socker
          1½ dl sirap
          8 dl cornflakes
          200 gr crunchy jordnötssmör
          200 gr Marabou mörk

          Koka ihop socker och sirap.
          Krossa flakesen ganska fint och blanda med jordnötssmöret.
          Häll över sockerblandningen och rör ordentligt.
          Bred ut på en skärbräda (ska vara knappt 1 cm tjockt).
          Smält chokladen och bred över, gör mänster med gaffel.
          Låt stelna och skär i bitar.

          Detta är den godaste kakan/godiset jag vet...

          Små knäck-pannacottas, 4 portioner

          5 dl Matlagningsgrädde
          11/2 dl gelésocker multi
          1 tsk vaniljsocker
          100 g daim eller knäck

          Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker. Häll upp i formar och kyl i 1 timme. Toppa med hackad daim eller knäck.
          ................................... ................................... ......................

          Tomteknäck 75 stycken

          En knäck som doftar saffran och apelsin brukar falla även den kräsnaste godisgris på läppen.

          3 dl strösocker
          100 g Svenskt Smör
          1 dl Vispgrädde
          1 paket saffran
          1 krm salt
          75 g mandel
          50 g apelsinskal, syltat, hackat

          Skålla, skala och hacka mandeln. Lägg alla ingredienser utom mandel och apelsin i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka cirka 20 minuter. Gör sedan kulprov. Tillsätt mandel och apelsin. Fyll formarna och ställ kallt.
          ................................... ................................... ........................

          Vit chokladtryffel ca 30 kulor

          200 g vit blockchoklad
          1 dl Vispgrädde
          ca 1 droppe pepparmintolja
          1 msk florsocker
          1 msk vaniljsocker

          Hacka blockchokladen. Koka upp grädden. Låt koka ca 1 min.
          Ta kastrullen från värmen. Rör ner chokladen så att den blandas med grädden. Smaksätt med pepparmintolja. Låt stå ca 30 min. Rör tryffeln blank och slät. Täck över och ställ in i kylen ca 1 tim.
          Forma små kulor av tryffeln. Rulla dem i florsocker blandat med vaniljsocker. Förvara i kylskåp.
          ................................... ................................... .....

          Kolafyllda chokladformar ca 25 stycken


          125 g ljus mjölkchoklad
          25 knäckformar av aluminium

          Kola:
          1 dl Vispgrädde
          1-1/2 dl strösocker
          1/2 dl ljus sirap
          1 msk kakao

          Smält chokladen i vattenbad eller mikron. Pensla insidan på knäckformarna med choklad. Ställ dem kallt så att chokladen stelnar. Spara resten av chokladen till senare. Blanda ingredienserna till kolan i en tjockbottnad kastrull. Smält under omrörning. Koka kolasmeten tills den börjar tjockna, 15-30 min. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast. Låt smeten svalna något. Fördela kolasmeten i chokladformarna. Täck kolan med resten av den smälta chokladen. Förvara chokladformarna i kylen.
          ................................... ................................... .........

          Chokladrutor ca 50 stycken

          100 g sötmandel
          3 dl socker
          2 dl Vispgrädde
          50 g Svenskt Smör
          250 g mörk choklad

          Skålla och skala mandeln. Rosta den i ugnen och hacka mandeln grovt.
          Blanda socker, grädde och smör i en kastrull. Koka i 5 min, under omrörning.
          Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Rör om så att chokladen smälter. Blanda ner mandeln i chokladsmeten. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Låt stelna i kylen. Skär upp i rutor. Förvara i kylskåp.



          lakritskola!

          5 dl grädde
          1/2 kg socker
          5 msk sirap
          2 msk flytande glykos (köps på apoteket)
          30 g smör
          1 lakritsstång krossad

          Blanda alla ingredienserna och koka på ganska hög värme utan att röra om för ofta. Koka ca 30 min och gör ett kulprov
          Bred ut kolan i en långpanna med smörpapper i botten
          Skär ut lagoma bitar när kolan har svalnat lite.

          Lycka till!

          Bananfudge:

          ca 30 st

          50g skumbananer
          2 dl finkornigt strösocker
          1 dl vispgrädde
          50g smör
          150g vit choklad

          *Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dom med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
          Värm på svag värme tills allt är smält.
          Låt småkoka ytterligare i 10 min under omrörning.

          *Rör i chokladen och rör tills massan blir blank.
          Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
          Häll upp massan i en smord form, 20x30cm.
          Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

          Mums!

          Randigt vuxengodis, ca 60 st

          250 g mandelmassa
          finrivet skal av en väl tvättad apelsin
          2 tsk konjak eller apelsinsaft

          1 dl vispgrädde
          20 g smör
          175 g mörk choklad

          Riv mandelmassan och blanda med apelsinskal och konjak eller apelsinsaft.

          Koka upp vispgrädde och smör. Bryt chokladen i bitar i en skål, häll över grädden och låt chokladen smälta under omrörning. Låt tryffeln stelna till en aning i kylen. Rör då och då.

          Platta ut mandelmassan så att den är ca 1 cm tjock. Bred på tryffeln till ett ungefär 1 cm tjockt lager. Låt den ligga i frysen och stelna, så blir det lättare att skära. Skär upp i lagom stora bitar och lägg eventuellt i små formar.

          Jag har bara provat den barnvänliga varianten och brukar lägga dem i ischokladformar. De blir både fina och väldigt, väldigt gott.

          Citronkola
          Ingredienser
          5,75 dl socker
          3 st citroner, rivet skal och saft från
          125 g smör
          350 g vit choklad
          225 g kokosfett

          Gör så här:
          Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.

          Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.

          Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig.


          ----------------------------------- ----------------------------------- -----------------

          Nougattryffel med chili
          Ingredienser
          1 st spansk peppar
          2,25 dl grädde
          1 msk honung
          350 g nougat
          70 g smör, rumstempererat
          0,5 st citron, rivet skal från
          1 nypa(or) salt

          rostade mandelspån

          Gör så här:
          Ta bort kärnor och mellanväggar och finhacka den spanska pepparn. Låt den koka upp med grädden och honungen. Skär nougaten i mindre bitar och lägg dem i en skål.

          Häll gräddkoket över nougaten och rör om till dess att nougatkrämen blivit slät. Rör ner smöret lite i taget, tillsätt saltet och till sist citronskalet.

          Låt nougatkrämen stå i kylen under några timmar till dess att den blir så pass fast att man kan rulla små kulor av den. Rulla sedan kulorna i mandelspånen.

          ----------------------------------- ----------------------------------- --------------'
          Mörk chokladtryffel med messmör
          Ingredienser
          500 g mörk choklad
          3,5 dl vispgrädde
          1,5 msk messmör

          Gör så här:
          Finhacka chokladen och lägg hacket i en skål. Koka upp grädden. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills choklad och grädde smält ihop till en kräm.

          Rör till sist ner messmöret och ställ tryffeln kallt så att den hårdnar till en formbar massa. (Vill du använda en sprits när du gör dina tryfflar så låter du inte chokladmassan bli riktigt lika hård.)

          Forma små bollar som du rullar i rostade mandelflagor eller kakao. Serveras till kaffet på julafton.


          wienernougat! Smält 125 gr mörk choklad med 250 gr nougat, blanda i 100 gr flagad mandel, bre ut på bakplåtspapper, låt stelna, KLART!!mumsa på!
          Marknadsnogat

          6 dl vetemjöl
          5 dl socker
          4 dl florsocker
          1 dl kakao
          125 g kokosfett
          1,75 dl vatten
          100 g margarin

          gör så hära:

          1. blanda socker, vatten, margarin och kokosfett i
          en kastrull och låt det smälta ihop.

          2. blanda det andra i en bunke och häll över den
          smälta smeten.

          3. häll ut i en plåt och låt stelna.

          4. skär i små bitar..

          lycka till


          Apelsinkola

          Portioner: ca 50 st
          Blanda grädde, socker, sirap och ättika i en gryta. Låt koka häftigt utan lock tills kolan tjocknat. Gör ett knäckprov dvs häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma smeten till en rund kula har kolan kokat färdigt annars får den koka några min till. Ta grytan åt sidan och blanda i apelsinskalet. Häll upp kolasmeten i en väl oljad liten form, ca 15x15 cm. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar med hjälp av en bakskrapa eller vass kniv. Linda eventuellt in kolan i cellofanpapper.

          3 dl vispgrädde
          3 dl socker
          1 dl ljus sirap
          1 tsk ättiksprit, 12%
          rivet skal från 2 apelsiner

          Kanelbollar med mandlar
          15 bitar, de kan frysas, men blir inte goda efter microvågsugn.
          50 g. smör
          1 ½ dl. lättmjölk
          20 g. jäst
          lite salt
          1 stor msk farinsocker
          1 tsk. flytande sötningsmedel
          300 g. vetemjöl med havregryn i (efter egen smak)
          Fyllning:
          70 g. Lätta

          Kanel efter smak
          Hackade mandlar efter smak
          Lite sötningsmedel efter smak.

          Tillagningssätt:
          Smör smältes. Mjölk tillsättes. Värmes till 37 grader. Jästen smulas i. Socker, salt och sötningsmedel tillsättes. Mjöl och havregryn vändes i. Degen kavlas ut. Lätta, kanel, sötningsmedel och mandlar hälles på degen. Degen rullas sedan samman för att kunna skära 2-3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper eller i snygga muffinsformar och ställ bollarna till jäsning i en halvtimma. Pensla med mjölk- och strö eventuellt flera mandlar över. Ställs in i ugnen (200 grader i ca en kvart). Man kan se när de är är fint ljusbruna och då skall de ut ur ugnen!


          Chokladpaj
          6-8 bitar Pajskal

          3 dl vetemjöl
          125 g smör eller margarin
          2 msk florsocker
          2-3 msk kallt vatten

          Fyllning:

          1 gelatinblad
          250 g starkt kaffe
          2-3 msk florsocker
          2 ägg • 1 dl vispgrädde
          3-4 msk apelsinlikör eller 1 msk finrivet apelsinskal
          1. Hacka ihop vetemjöl, matfett och florsocker till en smulig massa och knåda snabbt ihop det med lite kallt vatten. Kavla ut på mjölat bord, tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga pajskalet i botten.
          Ställ formen i kylskåpet en stund. Sätt ugnen på 225 grader.
          2. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15-20 minuter tills det är guldgult och sprött. Låt det kallna.
          3. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
          Smält blockchokladen i en teflonkastrull, rör ner kaffe och florsocker
          och vispa ner det urkramade gelatinbladet i den heta chokladen.
          Rör om tills det lösts upp.
          4. Dela äggulor och vitor och vispa ner gulorna i den heta chokladkrämen.
          Dra sedan kastrullen av plattan och låt chokladen svalna.
          5. Vispa vitorna till fast skum, liksom vispgrädden.
          Vänd sedan vitorna och grädden i chokladkrämen, lite i taget.
          Smaksätt med apelsinlikör/apelsinskal.
          6. Häll chokladkrämen i pajskalet och släta till ytan med en slickepott. Ställ kallt ett par timmar. Garnera med grovriven blockchoklad före servering.



          Mintkulor
          ca 100 stycken

          tillagningstid ca 45 min
          500 g mandelmassa
          50 g mjukt smör
          8-12 droppar pepparmyntolja
          ca 500 g mörk blockchoklad
          1. Riv mandelmassan på grövsta sidan på råkostjärnet. Tillsätt smöret. Droppa i pepparmyntoljan och arbeta samman. Forma massan till små avlånga bitar.
          2. Bryt chokladen i bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten. Låt chokladen smälta. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg dem på folie att stelna. Förvara pralinerna svalt.

          Chokladgrodor

          100 g vit blockchoklad
          2 tsk matolja
          vaniljessens
          ca 200 g stora fina valnötskärnor
          100 g mörk blockchoklad
          konjakessens
          chokladströssel
          1. Smält den vita chokladen med 1 tsk av oljan och smaksätt den med ett par droppar vaniljessens.
          2. Lägg i hälften av valnötterna och vänd runt. Ta upp dem med en gaffel och lägg dem på bakpapper, strö på lite strössel, och låt dem kallna.
          3. Gör lika dant med den mörka chokladen men använd konjaksessensen. Förvara i kylen.


          Chokladgodis med nötter
          Jag brukar bara smälta Marabou mjölkchoklad och en mörk blockchoklad tillsammans och sedan blandar jag i nötkärnor och klickar upp 3 och 3!!Superenkelt och jättegott!

          Rulla en liten kula nougat och sedan ett lager mandelmassa runt avsluta det hela med att doppa kulan i chokladblandningen ovan!!

          Sedan brukar jag lägga en rad nougat och en rad mandelmassa och varva i 4 lager, skäres sedan i små munsbitar och doppa sedan ner änden i smält choklad!!


          --------------------
          Bygger upp en ny trädgård i zon 3 ( Näshulta, Eskilstuna )


          (Bytt sign från 16kvm stor balkong)
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          16kvm stor balkong   Godaste julgodiset   01-11-2005, 09:51
          Sulawesii   Oj säger jag bara!! Nu finns det att göra ...   01-11-2005, 10:01
          karjo   Oj vad mycket gott! Hur ska man kunna välja...   01-11-2005, 10:05
          16kvm stor balkong   Börjar man nu så hinner man nog med det mesta.. *f...   01-11-2005, 15:56
          mulle   Printat! Mulle :P :P :P   01-11-2005, 18:14
          Anne R   Mums! Det bästa med julen är allt julgodis man...   01-11-2005, 18:57
          mulle   Och det bästa med godiset är att m...   01-11-2005, 19:06
          LadyG   WOW säger jag bara !! Tack :wub: Jag ä...   01-11-2005, 22:31
          netaave   Ojojoj, nu gick jag upp 5 hekto direkt :P :o :D   01-11-2005, 22:57
          Annica i Sörmland   Hej alla godisråttor! Jag gjorde bananfudgen ...   03-11-2005, 09:59
          gutta   Jag brukar göra lakritskolan. Den blir jättegod me...   11-11-2005, 14:43
          Berith   Bästa sättet att undvika ...   11-11-2005, 18:36
          Felix matte   Nä nu är jag lite sur... på minnet mitt alltså :an...   11-11-2005, 22:32
          Berith   Kan det vara den här? Bettys Baileys-tryffel! ...   12-11-2005, 08:10
          estet   Kan det vara den här? Bettys Baileys-tryffel! ...   09-11-2007, 12:25
          Marina i Hällekis   Kan det vara den här? Bettys Baileys-tryffel! ...   20-12-2007, 13:11
          16kvm stor balkong   Ja börjar ju bli dax igen så jag lyfter den här tr...   09-11-2007, 10:43
          Marina i Hällekis   Puttade upp denna!   08-12-2007, 11:05
          emmas matte   attans, men jag är diabetiker .......finns det nån...   08-12-2007, 17:25
          Harvey   Jag är också diabetiker, men man kan ju äta bara l...   09-12-2007, 10:52
          Eva-Helene   Också jag är diabetiker. Kollade på http://www.suk...   09-12-2007, 11:43
          emmas matte   ser fram mot recept TACK på förhand   09-12-2007, 13:45
          Dilara   Tack för allt gott :D   09-12-2007, 21:12


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 10:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon