Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Solrosfrön i hembakat bröd, blir illgröna efter gräddning...
          bikiv
          Inlägg 03-11-2005, 19:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          22-03-2005
          Medlem nr: 5 207



          Varför?

          Är det någon mer som har uppmärksammat detta fenomen? Vad kan det bero på?


          --------------------
          Birgitta i Sthlms-området zon 2 / 3 / 4 ???
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 03-11-2005, 20:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Antar att du haft i något som bikarbonat i brödet jag läste i någon Allt om mat om varför solrosfröna blev gröna när man hade bikarbonat i brödet men jag kommer inte ihåg varför, men jag kommer ihåg att det var ofarligt att äta brödet. Använder man enbart vanlig jäst blir dock inte solrosfröerna gröna.

          Sökte på ICA:s hemsida och detta dök upp:'


          "Gröna solrosfrön på brödet? - Inskickad 2004-11-08

          Hejsan! Bakade ett matbröd med solrosfrön, russin och med bikarbonat som "jäst". Solrosfröna blir knallgröna på ytan- vad kan detta beror på?

          Svar av Maria Hjelmar

          Hejsan! Det sker en reaktion när man bakar med bikarbonat eller hjorthornsalt så att solrosfröna blir gröna. Det är helt ofarligt, men ser oaptitligt ut. För att undvika detta bör man använda jäst när man bakar med solrosfrön. Vänliga hälsningar Maria Hjelmar "


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          bikiv
          Inlägg 03-11-2005, 21:09
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          22-03-2005
          Medlem nr: 5 207



          Tack för förklaring!

          Det ser ju onekligen lite konstigt ut med det gröna, skönt iaf att det inte är farligt!

          Så får det bli jäst i fortsättningen för solrosfrö i bröd är jättegott!


          --------------------
          Birgitta i Sthlms-området zon 2 / 3 / 4 ???
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 04-11-2005, 07:38
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det kan även ske när man använder andra solrosprodukter:

          http://www.sunbutter.com/cookingtips.asp

          För den som vill läsa mera om den kemiska reaktionen:

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...9&dopt=Abstract

          Man verkar i alla fall kunna "ta bort" den gröna färgen genom att sänka pH (citronsyra eller citronsaft), men det kan ju också påverka effekten för evbakpulver.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 17:53
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon