Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Är det nån av er, som har nåt "fuskrecept" på smördeg?
          Gillan
          Inlägg 01-12-2005, 07:54
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Har nämligen bestämt att det blir piroger och pajer av
          olika dimensioner när jag fyller. Tillsammans med olika
          sallader. Plus en massa annat såklart smile.gif

          Jag har ju en massa egna recept på pirogdeg, men skulle vilja
          variera dem med nåt nytt. Och smördeg är inte nåt jag brukar
          använda mig av. Så det skulle va kul att få tips om nån sån
          som inte är så besvärlig som det brukar va. wink.gif wub.gif

          /Gillan


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Zarah P
          Inlägg 01-12-2005, 08:54
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 177
          Medlem sedan:
          17-07-2005
          Medlem nr: 6 191



          Enklast är det ju att köpa dem i frysdisken. wink.gif
          Man brukar ha fullt upp ändå, tycker jag!
          smile.gif


          --------------------
          "Det är roligare att vara glad!"
          /Alexander Hoffman
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 01-12-2005, 12:59
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Med ägg

          1 dl strösocker
          5 dl vetemjöl
          1 st ägg
          200 g margarin

          Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med händerna. Låt vila kallt, inlindad i smörpapper.

          Utan ägg

          6 dl vetemjöl
          200 g smör
          1 dl strösocker

          Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med händerna. Låt vila kallt, inlindad i smörpapper. Ibland fuskar jag lite och häller i 1 dl vatten i degen eftersom den har en tendens att bli väldigt torr.

          Båda degarna fungerar jättebra till pajer, och skalen behöver inte förgräddas om man inte nödvändigtvis vill. smile.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 01-12-2005, 21:14
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Tack för svar. smile.gif
          Jag vill inte verka otacksam, men jag hade nog tänkt mig
          recept utan socker.

          Det är för att det blir så mycket som jag tänkte göra den själv.
          Och börjar jag nu har jag ju gott om tid. wub.gif

          Dessutom spar jag ju pengar som jag kan slösa på en massa annat
          gott som jag vill ha. smile.gif

          /Gillan


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 01-12-2005, 21:23
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Äntligen hittade jag mammas smördegsrecept.. i mina hemtrakter bakades voibakelsiä = "smörbakelser" av denna deg...eg var det smörkammar.

          Mammas smördeg

          6 hg margarin el smör
          6 hg vetemjöl
          3 dl kallt vatten
          25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 01-12-2005, 21:29
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Tack Agneta, det där lät verkligen som nåt jag var ute
          efter smile.gif wub.gif

          /Gillan


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 01-12-2005, 21:33
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Evgeni @ 01-12-2005, 21:29)
          Tack Agneta, det där lät verkligen som nåt jag var ute
          efter smile.gif wub.gif

          /Gillan

          Vad roligt att kunna vara till hjälp biggrin.gif Mamma har också skrivit att man inte ska kavla degen för tunn... ugnstemperatur 275 grader.. till smörkammarna iaf.

          Jag minns än idag när hon satt med stor rostfri balja i famnen och knådade smördegen... det gick åt en hel del i 17 personers familj med många gäster smile.gif
           
          Citera
          Ewa L
          Inlägg 02-12-2005, 07:50
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 643
          Medlem sedan:
          14-01-2003
          Medlem nr: 579



          Ibland när jag gör degar som skall bli verkligt spröda byter jag ut en del av vattnet mot vodka. (50/50).
          Låter inte klokt? unsure.gif
          Jo, men den dunstar bättre än vattnet och effekten blir just sprödheten.


          --------------------
          Bättre sänt än aldrig!
          Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton!


          Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader.


          Elton, 10 veckor


           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 05-12-2005, 00:06
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Ärligt talat Ewa L, så tror jag på det, men här finns aldrig
          nån vodka, så det får tyvärr vara, smile.gif

          Ditt recept har jag redan provar Agneta! Och jag säger
          bara till alla andra : Prova! Det är bara så bra smile.gif

          Jag gjorde degen (med bakpulver) . Lät den stå kallt i
          ett par timmar, Kavlade ut den (ganska tunnt, trots ditt tips
          Agneta,), Vek den tre ggr och lät den vila ytterligare 30 min.

          Kavlade ut den igen ganska tunnt och provade mig fram i
          olika former som jag lade fyllning i. Penslade sen med ägg.

          Bakade i 250 grader tills de fick den rätta färgen.
          Det blev perfekt smile.gif


          Tack för ett bra recept Agneta/Gillan


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 21-07-2025, 15:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon