Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Skinktips
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 13:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Det bar sig inte bättre än att jag vann en 4,3 kilos julskinka igår. När vi annars köper julskinka så brukar vi köpa lättrökt. Den skinkan jag vann verkar vara helt opreparerad. På förpackningen står ingen info överhuvudtaget mer än tillverkarens namn. (Verkar vara ett litet svenskt slakteri som jag aldrig hört talas om.)

          Vad ska jag nu göra med skinkan? Ska jag bara behandla den som vanligt, d.v.s. jag brukar ta folie om och sen in i ugnen? Men jag är rädd för att jag kommer att sakna den rökta smaken. Kan jag själv preparera den på något sätt innan jag kör in den i ugnen?

          Alla tips emottages tacksamt!
          smile.gif


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 10-12-2005, 13:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Hmm, är du säker på att den inte är rimmad? Det
          låter ju lite ovanligt i så fall.

          Men om den nu skulle visa sig vara rimmad. Då skulle
          jag koka den i stor gryta så att vattnet täcker. Ha i hela
          pepparkorn och lite salt. Sjud 1/2 timme/kg. Låt den kallna
          i grytan innan du griljerar den.

          Ja, jag vet att många slår bakut nu. Det gjorde jag med innan
          jag provade. Men jag lovar, Den blir hur saftig och god som helst.
          Och den är inte rå laugh.gif laugh.gif

          /Gillan


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 10-12-2005, 13:46
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Men den är väl rimmad (sockersaltad)? Står det inget telefonnr. så du kan ringa och fråga? Rimmad skinka behandlar du på samma sätt som lättrökt smile.gif
          Jag tror att hållbarheten är längre på en lättrökt skinka än den är på en rimmad.


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-12-2005, 13:50
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Och efter att skinkan är kokt (eller ugnsbakad) så kan du ju testa denna griljering

          http://www.odla.nu/forums/index.php?s=181c...=julskinka&st=0


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 14:03
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Jo, jag vet hur man tillagar en vanlig julskinka. Jag tycker att skinkan blir bäst av att tillagas i ugn men det är ju en smaksak. Visst griljerar jag den efteråt.

          Men den här skinkan verkar vare sig vara lättrimmad, lättrökt eller något annat. Den har förmodligen inte sålts som JULskinka heller utan helt enkelt som en styckad del av grisen rätt upp och ner.

          Jag gick in på charkuteriets hemsida

          http://www.alfredkottochark.com/

          och i sortimentet står inget om just julskinka. Inte säljer de till privatpersoner heller.

          Jag får väl stoppa in den i ugnen och göra som jag brukar och se hur det blir.


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 10-12-2005, 14:10
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Där fanns ju en e-mailadress, kan du inte maila dom och fråga om skinkan är rimmad eller ej? Är det en orimmad skinka blir den nog inte så god som julskinka, men då kan du dela upp den i skinkstekar istället eller som flintastekar.


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 10-12-2005, 14:29
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,10-12-2005, 13:50)
          Och efter att skinkan är kokt (eller ugnsbakad) så kan du ju testa denna griljering

          http://www.odla.nu/forums/index.php?s=181c...=julskinka&st=0

          Tack Åsa det var precis den griljering jag skulle fråga efter. Läste den förra året med sparade den aldrig

          Elisabeth
           
          Citera
          kerstin z5-6
          Inlägg 10-12-2005, 15:14
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 21 879
          Medlem sedan:
          10-01-2003
          Medlem nr: 559



          du får väl rimma själv
          1 skinka ca 3kg

          Ingnidning:
          4 msk salt
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter
          Saltlake:
          5 liter vatten
          900 g (ca 9 dl) grovt salt (helst utan jod)
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter

          Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
          Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
          Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

          Dag 2: Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14-20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.smile.gif


          --------------------
          Kerstin

          Ut sementem feceris, ita metes
          (Cicero)
           
          Citera
          Monica M zon 4
          Inlägg 10-12-2005, 17:00
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 070
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 21



          Jag rimmar nästan alltid mitt fläskkött själv. (Brukar köpa en halv gris varje senhöst.) Det blir mycket godare än det som finns i affärerna och är inte krångligt alls. smile.gif
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 17:24
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (kerstin z5-6 @ 10-12-2005, 15:14)
          du får väl rimma själv
          1 skinka ca 3kg

          Ingnidning:
          4 msk salt
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter
          Saltlake:
          5 liter vatten
          900 g (ca 9 dl) grovt salt (helst utan jod)
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter

          Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
          Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
          Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

          Dag 2: Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14-20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.smile.gif

          Tack Kerstin! Det var precis det här jag var ute efter! Här ska rimmas! smile.gif


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          kerstin z5-6
          Inlägg 10-12-2005, 20:32
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 21 879
          Medlem sedan:
          10-01-2003
          Medlem nr: 559



          okey......rimmas var det
          Lägg ner skinkan i salt -lake
          pussa fjorton dagar på din make
          sen , är skinkan salt och god
          Passar bra på Rossis julebord

          tongue.gif


          --------------------
          Kerstin

          Ut sementem feceris, ita metes
          (Cicero)
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 21:55
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (kerstin z5-6 @ 10-12-2005, 20:32)
          okey......rimmas var det
          Lägg ner skinkan i salt -lake
          pussa fjorton dagar på din make
          sen , är skinkan salt och god
          Passar bra på Rossis julebord

          tongue.gif

          laugh.gif biggrin.gif laugh.gif


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Snöflinga
          Inlägg 10-12-2005, 22:34
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 3 999
          Medlem sedan:
          01-08-2004
          Medlem nr: 4 203



          Kanhända många pussar om den skall bli klar till julafton wub.gif laugh.gif
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 11-12-2005, 00:00
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,10-12-2005, 13:50)
          Och efter att skinkan är kokt (eller ugnsbakad) så kan du ju testa denna griljering

          http://www.odla.nu/forums/index.php?s=181c...=julskinka&st=0

          Den har blivit vår senaste tradition! wub.gif Än en gång, Tack för den Wille! biggrin.gif


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-12-2005, 01:15
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag har köpt färdigkokt skinka i säkert 5 år nu, bara att griljera och dom har varit hur fina och goda som helst.
          Scan pigham.


          --------------------


           
          Citera
          Berith
          Inlägg 11-12-2005, 09:11
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          CITAT (Betty @ 11-12-2005, 00:00)
          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,10-12-2005, 13:50)
          Och efter att skinkan är kokt (eller ugnsbakad) så kan du ju testa denna griljering

          http://www.odla.nu/forums/index.php?s=181c...=julskinka&st=0

          Den har blivit vår senaste tradition! wub.gif Än en gång, Tack för den Wille! biggrin.gif

          Skulle precis skriva ett tack till Åsa och Wille när jag såg att några hunnit före! laugh.gif

          Tack för påminnelsen Åsa. Kul att vi är några som tagit tillvara på Willes tips! wub.gif


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Farbror Blå
          Inlägg 11-12-2005, 10:24
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 3 471
          Medlem sedan:
          23-09-2005
          Medlem nr: 6 573



          Och sedan griljera den med grov, skånsk senap-äggröra och nejlikor.

          Tänk er atts edan skära den i yttersrt tunna skivor, som stryks med grov senap och hemgjort äppelmos (äpplemos för skåningar) och äts med nykokt potatis..

          mums smile.gif


          --------------------
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-12-2005, 14:59
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Eller en skiva skinka på en hembakt knäckemacka med skånsk senap och en skiva färsk ananas på skinkan. Då är det jul för mig! smile.gif


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-06-2025, 09:11
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon