Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Färsk chilipasta att ha i frysen
          Bessie
          Inlägg 07-01-2006, 03:03
          Länk hit: #1


          Gäster






          Jag tycker om att använda färska pepparfrukter i mat, men det slutar med att det brinner under naglarna på ett väldigt obehagligt sätt under resten av dagen, och det är inte alltid man får tag i riktigt bra chile. Så nu har jag experimenterat fram en kryddpasta inspirerad av nordafrikansk harissa (fast som senare framkommer ska man inte bjuda rättroende muslimer på det här) som man kan ha i frysen och gräva fram en tesked av när man blir sugen på smak av färsk chile. I lagoma mängder fungerar den t.o.m. bra på smörgås.

          Tycks hålla sig bra, så man kan göra ordentligt av den på en gång. Kräver matberedare med skarp kniv (eller mixer, men det har jag inte. Har försökt med stavmixer, men det gick inte alls.)

          6 pepparfrukter, gröna eller röda efter smak. Styrkan bestämmer man själv, mina var ganska milda. Ska blanda litet nästa gång.
          6 stora knubbiga vitlöksklyftor
          1 tsk grovt salt
          1 msk spiskummin
          1 msk korianderfrö
          1/2 dl olivolja, kanske något mer
          Ett par matskedar vodka eller renat

          Rensa pepparfrukterna och skär dem och vitlöksklyftorna i stora bitar. Montera kniven i matberedaren, starta den och släpp ner hacket genom matarröret så fastnar inte bitarna och åker karusell på knivbladet. När det hela inte blir mer finhackat tillsätter man oljan i en fin stråle (man kan få köra ganska länge tills allt är finhackat.) Krossa salt, spiskummin och koriander i en mortel (hela kryddor blir lättare finmalda om man mortlar grovt salt på samma gång) och blanda ner i kryddpastan. Tillsätt sedan vad som verkar vara en rimlig mängd alkohol -- den ska inte kännas av, det är bara meningen att det ska vara så mycket att pastan inte fryser till en enda klump utan förblir grynig i frysen så man slipper bryta av skeden. När den kokas försvinner alkoholen hur som helst, och jag kan hur som helst inte tänka mig att någon skulle klara av att äta sig berusad på den här anrättningen. Man kan förstås också lämna bort det här momentet och ha pastan i kylskåpet. Packa i små burkar (barnmatsburkar är perfekt), lock på och in i frysen.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 05-08-2025, 19:55
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon