4½ dl vetemjöl 5 dl grahamsmjöl 2½ dl vetekli 2 dl vetegroddar ½ dl vetekross ½ dl rågkross 2 msk bikarbonat 1 tsk salt 1 dl sirap, gärna mörk 1 l lättfil
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap och blanda till en smet. Häll smeten i två smorda formar.
Bakas i 175 grader i 2 timmar.
Jag har även ett alternativrecept som ger ett liknande bröd. Man kan nog skifta lite bland de torra ingredienserna.
4½ dl vetemjöl 5dl grahamsmjöl 1½ dl rågmjöl 1½ dl vetegroddar 1 dl vetekross 1 dl linfrö 1½ tsk salt 5 tsk bikarbonat 1 dl sirap 1 l lättfil
Observera att detta recept inte ger någon fast deg som ska knådas. Extra lätt att göra således. Bara att blanda ihopa och hälla i formar. Ingen jäst = ingen jästid.
Jag tror tyvärr inte brödet blir så gott helt utan sirapen, men med halva mängden har jag för mig att jag gjort nån gång.
|