|
|
  |
GI-dieten |
|
|
|
28-02-2006, 17:32
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Hannele @ 28-02-2006, 16:11) CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 28-02-2006, 14:21) Men har man besvär med tarmar så skall man undvika bönor linser och sånt. Kan ge stora problem. Det är inte nödvändigt att äta bönor och linser, om man följer GI-metoden. CITAT (Anne R @ 28-02-2006, 09:47) Jag har gått ner drygt tio kilo sedan 9/1 med GI-mat. Har 5 kg kvar till målvikten, 60 kg. Tio kg på mindre än 2 månader!!?! Grattis!  Tack! Jag äter inga bönor eller linser, tycker inte om det.
|
|
|
|
|
28-02-2006, 19:11
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Jag gick ner 9 kilo i höstas med GI-metoden. Det har varit stört omöjligt för mig att gå ner förut. Även fast jag åt högst 1400 kcl / dag så gick jag inte ner. Men när jag drog ner på kolhydraterna så lossnade det . Åt mycket kyckling ,fisk och grönsaker. Mådde jättebra.Har också börjat äta en del bönor och min känsliga mage har inte protesterat. Däremot protesterar den när jag äter för mycket kolhydrater t ex ljust bröd.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
01-03-2006, 10:30
|

Medlem
Antal inlägg: 350
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 718

|
Instämmer med vad flera skrivit förut om att man måste hitta den metod man själv trivs med, mår bra av och "orkar med" (alltså att man inte känner att man "offrat" ALLT det goda i livet, då kommer man bara ge upp). Själv har jag alltid haft problem med magen och tarmarna. Under den period på ca 3-4 månader i slutet av 2004 som jag åt massor med fisk, fågel, grönsaker (även bönor, ärter osv.) och mer ost än jag tidigare gjort + att jag inte åt vitt ris, vit pasta, vitt bröd och potatis, så försvann problemen i princip helt. Jag har aldrig vad jag kan minnas mått så bra som under den perioden. Jag gick också ner 11 kg under den perioden. Det som var värst var söt- och saltsuget (godis, chips o.dyl.) men i övrigt så kändes det inte som att jag offrade särskilt mycket. Har alltid älskat så gott som all den mat som har bra GI-värden. Sen började jag slarva i och med en semestervecka där allt var tillåtet att äta och har dessvärre inte kommit tillbaka i de goda vanorna sedan dess. Har börjat flera gånger men har för lite självdisciplin. Så fort jag fått en anledning att fuska har jag gjort det. *usch* Kilona har jag nog gått upp de flesta igen och jag blir så irriterad på mig själv att jag inte kan ta mig i kragen och sätta igång igen när jag VET att jag både går ner i vikt och mår bra av denna livsstil! Har tidigare försökt med att räkna kalorier, men det funkade inte alls. Hände ingenting över huvud taget. Håller med mamamaggan om att magen inte gillar när jag äter för mycket (snabba) kolhydrater. Och ändå är det så svårt att låta bli att "råka" gå förbi snacks-avdelningen när man handlar...
|
|
|
|
|
01-03-2006, 11:53
|

Medlem
Antal inlägg: 209
Medlem sedan: 04-11-2002
Medlem nr: 119

|
Hej! GI-metoden beskrivs lite olika, men enkelt kan man säga att det finns olika faser. I början utesluter man kolhydrater för att tappa vikt, sedan återinför man dem (med lägre GI) och håller då sin vikt. Det är alltså lite svårt att svara generellt för man ska inte bara tappa vikt utan det handlar också om att lägga om sin kost. Detta innebär i alla fall att du kan äta bröd, potatis, ris och pasta så småningom, men de sundare varianterna. Dessutom är det förstås bra att kombinera med fysisk aktivitet, det ena utesluter inte det andra. Det kan räcka med 30 minuters promenad om dagen. Och givetvis ska man må bra av en kostomläggning som GI. För mig fungerar det jttebra då jag framför allt slipper blodsockertoppar och har tappat sötsuget. Jag hade egentligen inga kilo att tappa utan tycker att grundtanken är så bra. Och jag åt en semla med gott samvete igår!
--------------------
Katarina
|
|
|
|
|
01-03-2006, 15:09
|
Medlem
Antal inlägg: 155
Medlem sedan: 26-09-2005
Medlem nr: 6 593

|
Hemma orkar vi inte köra med diet. Vi har istället tagit bort så många förädlade produkter ur maten som möjligt. Helt kött, fisk, bönor, grönsaker och frukt och nötter äter vi. Aldrig flingor, korv, färdigmat eller sånt. Vi kom fram till att det vi vill äta vill vi också veta vad det är i. Grovt bröd är ingen garanti för nyttigheter och innehåller ofta en hög mängd socker.
Vi äter det vi vill av detta och kör inte med tex lite kolhydrater. Många kilon försvann och sötsug finns inte längre.
|
|
|
|
|
01-03-2006, 15:17
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
CITAT (Hannele @ 28-02-2006, 09:26) Lena beskriver fördelarna, man håller sej mätt länge, nyttig bra mat, men klart jag fuskar... en semla i dag blir det nog. Väldigt bra länk här. Det är mycket grädde i en semla, så det är nog rätt okej GI trots kolhydraterna  En semla höll mig i alla fall mätt hela eftermiddagen igår och fick inget blodsockerfall så som jag brukar få av "sötsaker".
--------------------
|
|
|
|
|
02-03-2006, 09:27
|

Medlem
Antal inlägg: 4 738
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 45

|
CITAT (forget-me-not @ 28-02-2006, 17:27) CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 28-02-2006, 14:21) Men vad skall alla dessa tusentals människor göra som har problem med mage och tarm? Det skrivs så mycket im GI methoden i alla veckotidningar men inte ett ord om att det kan ge mera besvär i tarmarna. Får jag fråga vilken typ av besvär som kan bli värre?  Ja vad blir värre? Om jag bortser från gaser (så att man inte kan gå bland folk) så får jag ont i magen och riktiga kramper i tarmarna. Och det gör ont, så ont att jag svimmar. Samtidigt när jag får så ont i tarmarna då blir jag så svvag i min trasiga rygg att jag måste lägga mig. Hur det hänger ihop? Inte vet jag. Idag vågar jag inte chansa eller testa längre, minns allt för väl vägen till sjukhuset när jag halva vägen dit var medvetslös och inte ens kunde gå in själv. Både min sambo och jag gillar ju grönsaker och äter så mycket det går. Vit bröd äter vi nästan aldrig. Men vi äter ris, potatis och pasta, många gånger kunde jag bara äta potatismos. Och så mycket fisk. För mycket kött är inte bra för ledbesvär. Elisabeth
|
|
|
|
|
02-03-2006, 10:39
|
Medlem
Antal inlägg: 691
Medlem sedan: 03-12-2005
Medlem nr: 6 813

|
Tack för ditt svar Elisabeth.  Usch, det lät otäckt det där du berättar.
|
|
|
|
|
02-03-2006, 11:24
|

Medlem
Antal inlägg: 3 435
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 307

|
Det är väl också så om man redan har en viss sjukdom, som man måste avhålla sig från vissa matslag, också då skall vara försiktig med att prova på olika bantningsmetoder och dieter. Man skall helt enkelt rådfråga sin läkare och följa tipsen med sunt förnuft. På rean köpte jag en bok av Ola Lauritzon: "Gå ner i vikt med GI-metoden", och av det jag har läst i den står det rätt så förnuftiga råd och tips, om man vill prova på GI-kost. Sedan är det ju alltid roligt att få råd, tips och åsikter från alla som vill på Odla, så klart... Hälsn AnnA
--------------------
|
|
|
|
|
02-03-2006, 14:49
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Man ska vara försiktig med att skära ner för mycket på kolhydrater, det är ju det som är hjärnans bränsle. Lagom är bäst, som min läkare sa. (jag passade på att fråga lite när jag ändå hade henne där s a s)  För i slutänden handlar det bara om att inte äta mer kJ (kcal) än man gör av med, ren logik. Ur energisynpunkt bör kosten innehålla den heliga treenigheten protein (ca 10% av energin vi äter bör komma från proteiner), kolhydrater (Ca 60% av energin i maten bör komma från kolhydrater enligt Landstingets Centrum för folkhälsa) och fett (ca 30% av energin bör vara fett och högst 10% av fettet får vara mättat). Kolhydrater är kroppens bästa energikälla och finns i form av socker, stärkelse och fiber (cellulosa och pektin). * Kostfiber är osmältbara växtdelar som finns i bl a grovt bröd, baljväxterer, bär, frukt, rotfrukter och grönsaker. Kostfiber hjälper tarmen att fungera bättre, stabiliserar blodsockernivån och ger en bra mättnadskänsla. * Stärkelse finns framför allt i potatis och sädeslag. Det är vår viktigaste energikälla och basen i i en bra kost. * Socker består dels av enkla sockerarter som druvsocker och fruktsocker, dels av sammansatta sockerarter som rörsocker, mjölksocker och maltsocker. Socker ger energi, men inga viktiga näringsämnen. Överdoserar man proteinintaget kan man drabbas av njursvikt, fick jag veta av läkaren (frågade om Gainers och blev avrådd att använda proteinpulver). Nu har jag saxat vilt från Centrum för folkhälsa, så jag länkar till dem också, det är ju de som har skrivit det mesta av texten ovan Centrum för FolkhälsaJag har ingen aning om hur det stämmer med GI-modellen, men det jag läst på deras sidor verkar stämma bra med det jag upplevt. Mycket kostfibrer i maten så står jag mig länge och orkar mycket. Om jag äter eller dricker något med hög halt socker får jag blodsocker toppar och fall, och det är inte kul. Någon som är insatt i hur GI och CfF's modeller fungerar och kan berätta vad som skoljer dem åt?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
02-03-2006, 16:31
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Jag äter två matskedar krossade linfrön om dagen för att få i mig mer fibrer. Det är ett tips! Själv mår jag verkligen inte bra av att äta snabba kolhydrater, åt en semla idag men bara halva botten och blev helt skakis och darrig efter ett tag.
|
|
|
|
|
02-03-2006, 21:22
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
CITAT (Anne R @ 02-03-2006, 16:31) Jag äter två matskedar krossade linfrön om dagen för att få i mig mer fibrer. Phyllisfrön är också bra.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
08-03-2006, 15:36
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Vi var till V-ås och shoppade idag. Vrålhungriga bestämnde vi att det får bli lunch i någon snabbmatsrestaurang. MAX var närmast, så då fick det bli det. Jag tänkte att dom har nog någon sallad eller nåt som jag kan ta istället för att pilla bort ketshupen och brödet från hamburgaren. Men döm min förvåning när det visar sig att de har lowcarb-burgare! Hamburgare med ost, tomat och dressing inlindad i salladsblad. Mums vad det var gott!  Priset var lite väl högt dock för den lilla bugarmenyn, 50kr... men det var det värt. Nu vet man att i både Uppsala och Västerås finns det nånstans att äta om det blir akut utan att man behöver krångla vid kassan och be dom ta bort något eller att krångla bort det jag inte äter själv.
|
|
|
|
|
08-03-2006, 16:16
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
CITAT (Anne R @ 08-03-2006, 15:36) Nu vet man att i både Uppsala och Västerås finns det nånstans att äta Det finns det på Hisingen också. Snabbmatställen är bättre än sitt rykte - om man har vett att välja rätt.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
08-03-2006, 18:01
|

Medlem
Antal inlägg: 1 429
Medlem sedan: 14-10-2003
Medlem nr: 2 441

|
vad kul att se denna tråd, just när jag har börjat med GI. Jag saknar brödet och sötakerna väldigt... har i och för sig bara hållt på en och en halv vecka, men ändå...
Frukostarna tycker jag är svårast. Jag är så trött på ägg i alla former redan.. Vad hittar ni andra på till frukost?? Jag vill inte börja med fullkornsbröd och sånt än, jag vill köra den hårda modellen nån vecka till.
Fast inte har jag gått ner något än, men man får väl ha tålamod...
--------------------
|
|
|
|
|
08-03-2006, 18:44
|

Medlem
Antal inlägg: 2 911
Medlem sedan: 31-07-2005
Medlem nr: 6 274

|
CITAT (Anne R @ 02-03-2006, 16:31) Jag äter två matskedar krossade linfrön om dagen för att få i mig mer fibrer. Linfrön är inte bra att äta för mycket av, men jag vet inte hur mycket som är för mycket så att säga... psylliumfrön är ofarliga (men saknar linfrönas omega 3-innehåll)
--------------------
Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
|
|
|
|
|
08-03-2006, 21:39
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Saxar från livsmedelsverkets hemsida: Om linfröHälsningar!
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
08-03-2006, 23:11
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Whiskuchi @ 08-03-2006, 18:44) CITAT (Anne R @ 02-03-2006, 16:31) Jag äter två matskedar krossade linfrön om dagen för att få i mig mer fibrer. Linfrön är inte bra att äta för mycket av, men jag vet inte hur mycket som är för mycket så att säga... psylliumfrön är ofarliga (men saknar linfrönas omega 3-innehåll) Det är 2 msk/dag. Där går gränsen. Jag äter ganska fiberfri kost för övrigt, så för mig är det bra med två msk. Min mage mår bra i alla fall!
|
|
|
|
|
08-03-2006, 23:13
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Hannele @ 08-03-2006, 16:16) CITAT (Anne R @ 08-03-2006, 15:36) Nu vet man att i både Uppsala och Västerås finns det nånstans att äta Det finns det på Hisingen också. Snabbmatställen är bättre än sitt rykte - om man har vett att välja rätt.  Ja visst finns MAX på fler ställen än Uppsala och Västerås. 64 restauranger runt om kring i sverige närmare bestämt... Men jag som håller till mest i de nämnda städerna bryr mig så klart bara om dem.
|
|
|
|
|
08-03-2006, 23:30
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (vickeva @ 08-03-2006, 18:01) vad kul att se denna tråd, just när jag har börjat med GI. Jag saknar brödet och sötakerna väldigt... har i och för sig bara hållt på en och en halv vecka, men ändå...
Frukostarna tycker jag är svårast. Jag är så trött på ägg i alla former redan.. Vad hittar ni andra på till frukost?? Jag vill inte börja med fullkornsbröd och sånt än, jag vill köra den hårda modellen nån vecka till.
Fast inte har jag gått ner något än, men man får väl ha tålamod... Så olika det kan vara. Jag gick ner 3 kg första veckan, men det var nog mest vatten och slagg. 8 kg försvann totalt första månaden. Nu går det saktare, ca 2 kg senaste månaden, men har heller inte bråttom. Jag har bara 4 kg kvar till målet, 60 kg. Jag saknar inte bröd eller sött överhuvudtaget! Men äter en skiva grövsta brödet jag hittar i affären var tredje dag ungefär. Börjat med detta senaste veckorna. Äter också ca 1dl kokt fullkornspasta till köttfärssåsen en gång i veckan. Vi var på bio häromkvällen, gubben köpte smågodis och jag mörk choklad med mandel. Smakade en skumsvamp av han, mitt favvogodis som jag kunde äta massor av förr. Nu smakade den BARA socker... yäk! Alltså har man kropp vant sig av med sockerberoendet... Prova att byta ut äggen med keso. Jättegott med skinka, keso, grönsaker och kryddor till frukostsallad. Jag varierar med det, kokta ägg, stekta ägg, pocherade ägg, olika omeletter... med skinka, bacon, påläggskorv med minst 70%kötthalt, olika ostar mm.mm På helgkvällarna brukar jag dela röd paprika och lägga på lite flödeost med vitlökssmak och någon påläggskött. MUMS! Istället för de gamla chips och dipp kvällarna. Ibland vill gubben ha chips, då skär jag grönsaker till mig och dippar i mina 2-3 msk dipp. Alltså, detta är verkligen en livsstil jag känner att jag kan följa för alltid. Har aldrig ätit godare mat än nu! Och så får jag äta nästan hur mycket som helst av sådant jag älskar, som dessertostar - och ändå gå ner i vikt!Men vill så klart inte progradera för att alla ska följa "min" metod, alla är vi olika och man måste själv pröva sig fram till vad som passar en själv.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|