Persilja gror ganska långsamt, så det kan vara bra att förgro den inne. Det finns slätbladig och krusbladig att välja mellan. Den slätbladigare har kraftigare smak, medan den krusbladiga ofta anses dekorativare.
När du köper dillfrö kan du välja mellan krondill och bladdill. Krondill är en sort som fortare går i blom, så om du vill ha mycket blad och inte dillkronor ska du välja bladdillen. Den blommar också om den får slut på näring.
Bland övriga kryddor rekommenderar jag att du köper sådant som du faktiskt är intresserad av att använda. Det är svårt att peka ut någon specifik krydda eftersom alla tycker om olika saker, men bland favoriterna brukar man hitta basilika, timjan, gräslök, rosmarin, oregano, mejram och salvia.
När det gäller perenna kryddor (timjan, salvia, rosmarin, oregano m.fl) är det lättast att köpa färdiga plantor om du inte behöver massor av samma sort. När du shoppar plantor kan du ju även passa på och lukta på dem och se om det är något du tror att du vill ha, så slipper du köpa "grisen i säcken". Ettåriga kryddor som t.ex. basilika och mejram är däremot oftast billigare att själv. Många av dem ska helst förodlas inne.
--------------------
|