Senaste veckans experiment med det jag skördar i mangoldlandet:
Mangoldpiroger Skölj och hacka en rejäl bunte mangoldblad, fräs lök, vitlök och chili, vänd ner mangolden och låt koka ihop i sitt eget spad under lock 10 min, ta av lock och låt det hela koka ner tills det hela får lite konsistens och det mesta av vätskan försvunnit. Glöm inte att salta.
Kapa upp färdig smördeg i 10x10cm bitar (gillar inte Eldorado men deras smördegsplattor har perfekt format ... finns hos Willys), lägg en rejäl klick mangoldröra på varje, garnera evt. med en bit ädelost, getost eller feta, fukta kanten med ett blött finger och vik ihop. Tryck till kanten med en gaffel och grädda i 225 grader tills degen fått fin färg. Bakplåtspapper rekomenderas för det pyser gärna ut lite ...
Pasta med mangold Tillred mangolden som tidigare recept, när den är nästan färdig lägg i en rejäl klick örtsmör och lite salt(mortla finhackade örter, timjan, rosmarin, oregano m.m. och blanda med smör, gör en stor sats och rulla in i smörpapper ... det går garanterat åt). Fräs ihop mangolden med örtsmöret, vänd ner pastan.
Servera med riven parmesan eller annan ost.
Mangoldpaj Strimla mangold och låt den koka ner i sin egen vätska. Grädda ett pajskal. Bre tunnt med dijonsenap i botten, lägg på ett lager tunnt skivad, lätt fräst, lök, ett lager mangold, ett lager tunnt skivade tomater, ett lager mangold, ett lager tomater (fortsätt tills pajen är full eller grönsakerna är slut), salta mellan lagrena, och så ost och/eller ädelost o svarta oliver på toppen. Grädda tills osten fått lite färg, 30-40 min på 200-220 grader.
Mangold och vitkålsmixen Fräs lök, vitlök och chili i lite smör eller olja, vänd ner fint strimlad vitkål och strimlad mangold. Låt fräsa ihop, salt och peppar efter smak, grillkrydda för dom som vågar. Låt koka ner under lock, ta av locket och koka tills vätskan är borta. Lägg i löjligt mycket smör, fräs runt några sekunder och servera med nykokt färskpotatis.
Mangoldomelett Fräs lök, vitlök och chili i lite smör eller olja, vänd ner strimlad mangold. Låt fräsa ihop, salt och peppar efter smak. Låt koka ner under lock, ta av locket och koka tills vätskan är borta. Blanda fräset med ett par tre uppvispade ägg (evt. riven ost) och lite salt i en skål, häll tillbaks i pannan och stek tills det nästan stelnat, vänd med "pannkaksvändning" eller mha en tallrik och stek några sekunder på andra sidan. Servera med grova mackor och/eller en vitkålsallad.
Mangoldbröd Strimla mangold och låt den koka ner i sin egen vätska en liten stund. Kör mangolden med degvätskan i mixer och baka valfritt bröd av det.
Fö. kan de flesta lätt kokta grönsaker mixas med degspad och ger goda och saftiga bröd. Använd kokvattnet som degspad, häll inte bort det med alla nyttigheterna.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|