Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Köttfärssås, kanongod
          evelina
          Inlägg 29-10-2006, 16:55
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 990
          Medlem sedan:
          14-03-2004
          Medlem nr: 2 991



          Kul med nya recept på köttfärssås.

          Den här gjorde jag idag och kan varmt rekommenderas.

          Köttfärssås så som jag gör den, med en massa kryddor och grejer. Den tar lite tid, men är värd mödan. Kan brukas till spagetti, lasagne och mycket annat.

          Portioner: 4 om man äter den till spagetti
          Tid: 1-2 timmar
          Pris: hyggligt billigt.

          500 gr nötfärs
          1 pkt bacon (änglamarks kravmärkta smakar bättre än de andra)
          1 gul lök
          1 morot, finhackad
          2 burkar krossade tomater
          1 liten burk tomatpuré
          lite vatten
          2 buljongtärningar (en kött- och en grönskasbuljong t.ex.)
          salt
          peppar
          tabasco
          2-5 klyftor vitlök
          2 tsk socker
          2 msk balsamvinäger
          lite rökarom ("Liquid Smoke" e.d.; amerikansk grilltillbehör)
          1 krm aja-no-moto (Natriumglutamat, finns i asiatiska butiker. En del människor är överkänsliga så se upp. Använd alltid väldigt små mängder.)
          chilifalkes eller chilipeppar eller cayennepeppar eller liknande efter smak
          1-2 msk olivolja

          Bryn hackad lök och köttfärs i oljan i en lämplig gryta (jag använder en gjutjärnsgryta, viktigt att den har lock) på hög värme.
          När köttfärsen brynt färdigt (den börjar lukta gott) tillsätter man bacon skuret i smala strimlor och den finhackade moroten. Fortsätt bryna några minuter, nu på medelvärme.
          Tillsätt tomaterna, tomatpuren, ca 2 dl vatten och buljongtärningarna. Låt koka en stund så buljongen löser sig innan du kryddar.
          Smaka av med kryddor i denna ordningen: salt, peppar, vitlök, tabasco, balsamvinäger och socker.
          Låt nu koka på låg värme under lock i ca en timme.
          Smaka av med mer kryddor om så behövs - den har säkert ändrat smak under tiden. Tillsätt mera chili eller liknande om det behövs, tillsätt mycket försiktigt med aja-no-moto (natriumglutamat, finns i kinabutiker) och ev rökarom.
          Kan lugnt få koka vidare tills spagettin är färdigkokt.
          Receptet tål att trixas med, man kan skippa tabasco och chili och smaka av med oregano (mycket försiktigt – det blir lätt otäckt) och timjan istället. Eller så hivar man i en burk väl sköljda och kokta bönor och lite mer grönsaker (majs, paprika) så har man en chili con carne. Minska lite på vatten och tomater (ta en burk istället för två) så har man en fastare köttfärssås som är bra som fyllning i en köttfärspaj.


          --------------------

          Mvh Evelina
          Odlar numera i zon 4
          Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          evelina   Köttfärssås   29-10-2006, 16:55


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 22:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon