Långkålen
Långkål
ca 6 portioner
Ingredienser:
2 medelstora grönkålsstånd
(eller 2 paket à 400 g djupfryst hackad grönkål)
skinkspad eller tärningsbuljong
ca 2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
(honung, sirap eller socker)
Gör så här:
1. Repa bladen från stjälkarna och skölj dem väl. Lägg dem i kokande skinkspad eller tärningsbuljong och koka dem mjuka under lock. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den ganska fint.
2. Fräs hacket i lite fett i en gryta under omrörning. Späd med grädde och ev lite skinkspad eller buljong och sjud kålen tills det mesta av vätskan kokat in.
3. Smaka av med salt, peppar och ev något sött. Servera långkålen till skinkan och korven på julbordet.
Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.