Elles formbröd 3st.
1 pkt jäst, 50 g.
6 ½ dl vatten, 37°C
½ dl olja
drygt 2 tsk salt
1 msk brödkrydda
1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn
Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.
Ha i mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.
Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C
Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.
Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.