Det beror nog på vad ni vill åstadkomma. Vill man ha en kraftig skottbildning efter beskärningen brukar ofta vårvintern vara bäst. Vill man ha en sämre skottbrytning beskär man under JAS (Juli, Augusti, September) som är den tiden då växter läker bäst.
Lagerhäggen ska beskäras på våren(runt april), det är väl kanske mera sommar nu så jag hade nog väntat.
Hagtorn går bra att klippa under JAS då bör man kanske också få lite mindre vattenskott. Klipper man lite för mycket skjuter nämligen hagtorn lätt en hel del vattenskott.
Trybusken (möjligtvis någon Weigela de borde blomma nu och de brukar ofta ha röda blommor). Trybuskar, både Weigela och Lonicera brukar beskäras på vårvintern genom gallring men det kanske går att ta några grenar även nu med de brukar inte vara känsliga växter.
Rönnsumak ska väl bara ha blad upptill det är väl mera som ett träd, man brukar inte hålla på och beskära rönnsumak, jag har även läst att rönnsumak ofta har problem med att läka såren efter en beskärning. +Rönnsumak är känt för rotskott så det finns nog viss risk för en hel del rotskott ifall man går och föröker klippa ner kronan för hårt.
Jag skulle nog ta det lite lugnt med någon hårdare beskärning kanske bättre att gå runt att märka växterna med namnlappar och sedan läsa lite om växten exempelvis i en beskärningsbok olika växter klipps vid olika årstider + de kräver olika typ av beskärning, en del kan formklippas andra växter gallrar man bara, en del kan klippas hårt, andra tål ingen hårdare beskärning, en del blöder ifall man klipper dem vid fel årstid andra verkar tåla att klippas nästan närsomhelst osv.
Felbeskurna buskar blir oftast inget snyggare än vildvuxna buskar.
Boktips: Nya beskärningsboken av Vollbrecht, Alm och Veltman. Finns på biblioteket + den är inte speciellt dyr i inköp, köper man hos internetbokhandlare kostar den ofta under 200kr med frakt. En mycket bra grundbok som innehåller det mesta i beskärningsväg vi har i trädgården.